Το μέλλον #1
Λοιπόν, έχω υποσχεθεί επανειλημμένα (στον εαυτό μου) να μην κάνω απλώς κ/π από άλλες σελίδες που ο καθένας μπορεί να τύχει να έχει επισκεφθεί. Σήμερα όμως μου πέσανε όλα μαζί (και βαριά) τα άρθρα του Wired. Θέμα: ο μελλοντικός ή όχι και τόσο μελλοντικός τρόπος ζωής.
Από τη μια υπάρχουν τα κινητά και οι μετεξελίξεις τους που μοιάζουν όλο και πιο πολύ με (ή απλά είναι) φορητοί υπολογιστές. Το πρώτο άρθρο (αν είναι να διαβάσετε ένα από τους παρακάτω συνδέσμους, διαβάστε αυτόν) αναφέρει ότι με έναν φορητό υπολογιστή με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης να τρέχει στην τσάντα σας το κατάλληλο πρόγραμμα μπορείτε να ανιχνεύσετε και να "επιτεθείτε" σε κινητά με Bluetooth. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα μοντέλα σε κίνδυνο. Ακόμα και αν κάποιο μοντέλο θεωρητικά μπορεί να εκτεθεί από ότι φαίνεται δε σημαίνει ότι μια τέτοια προσπάθεια θα είναι σίγουρα επιτυχής. Άν όμως κάτι τέτοιο συμβεί τίποτα δεν είναι ασφαλές: κλήσεις μπορούν να γίνουν από το ξένο κινητό, μηνύματα να σταλούν, επαφές να αλλοιωθούν (πχ σβήσιμο τηλεφωνικού καταλόγου) και να ηχογραφηθούν συνομιλίες. Το πρόγραμμα ανίχνευσης για το οποίο μιλάει το άρθρο φαίνεται να είναι εδώ.
Ανεβάζοντας τον πήχυ λίγο πιο πάνω ένα κινητό μπορεί να γίνει μικρόφωνο που καταγράφει/μεταδίδει το περιβάλλον του. Αυτό γινεται με τον "επιτιθέμενο" να ξεγελάει το κινητό ότι συνεννοείται με τo συνηθισμένο Bluetooth περιφερειακό του ενώ στην πραγματικότητα επικοινωνεί με τη συσκευή του επιτιθέμενου.
To καλύτερο όμως είναι ο συνδυασμός των παραπάνω με το m-pay το οποίο η Vodafone για παράδειγμα χρησιμοποιεί εδώ και δύο χρόνια και με το οποίο μπορούν να γίνονται αγορές (ringtones, παιχνίδια κλπ) μέσω του κινητού για μικροποσά. Έτσι μπορούν να αφαιρεθούν χρήματα από το συμβόλαιο ή την κάρτα με το οποίο είναι συνδεδεμένο ένα κινητό που έχει εκτεθεί μέσω του Bluetooth του με αυτό το τρόπο.
Το πρόβλημα με το Bluetooth είναι ότι λειτουργεί σε μικρές αποστάσεις. Αυτό λύνεται όμως με τη σχετική κεραία που επιτρέπει τη χρήση του άνωθι προγράμματος από δεκάδες μέτρα απόσταση - και χωρίς την ανάγκη οπτικής επαφής.
Ο στόχος αυτών των επιδείξεων δύναμης δεν είναι να καταχραστεί αυτή αλλά να συνετισθούν οι εταιρείες που κατασκευάζουν κινητά ώστε να προσφέρουν την απαραίτητη προστασία και ασφάλεια. Ώς τώρα αυτό δε συμβαίνει επαρκώς και ένας από τους λόγους φαίνεται να είναι ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που θα καταφέρουν να εκμεταλλευθούν αυτές τις αδυναμίες - πράγμα που προσωπικά μου φαίνεται ανεπαρκής δικαιολογία.
(συνεχίζεται...)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home