Saturday, December 04, 2004

Flickr

Δε ξέρω κατά πόσο είναι γνωστό το Flickr - υπάρχει περίπου ένα χρόνο νομίζω. Κατά βάση, είναι μια εφαρμογή οργάνωσης φωτοφραφιών σε άλμπουμ με τη δυνατότητα για σχολιασμό (είτε όλης της φωτογραφίας είτε συγκεκριμένων κομματιών της). Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα να ανεβάζει κανείς φωτογραφίες και στο blog του - με απλό τρόπο ισχυρίζονται οι δημιουργοί του, δε το έχω δοκιμάσει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όποιος ανεβάσει μια φωτογραφία της δίνει μια ή περισσότερες "ετικέτες", δηλαδή την συσχετίζει με ένα ή περισσότερα θέματα (αντίστοιχη λειτουργία έχει και το gmail για την καλύτερη κατηγοριοποίηση των email). Επιπλέον, οι φωτογραφίες μπορεί να επιλεχθεί να είναι διαθέσιμες στο κοινό. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται ομάδες από φωτογραφίες παρμένες από διαφορετικούς χρήστες οι οποίες όμως έχουν μια κοινή ιδέα. Και φυσικά αυτές οι ομάδες έχουν και RSS feed. Δηλαδή βάζοντας το σχετικό σύνδεσμο στον αγαπημένο σας aggregator μπορούν να σας έρχονται εκεί όσες νέες φωτογραφίες ανέβηκαν πρόσφατα στη σελίδα του Flickr και είναι σχετικές με ένα συγκεκριμένο θέμα.

Πιθανά ενδιαφέροντα θέματα: sleep, death, graffiti, beauty, me, pavement, kiss, cat, white, art, miracle, god, cloud, fast, victory, mask, interpol, scissor (sisters) κλπ. Παράδειγμα συνδέσμου: http://www.flickr.com/photos/tags/white .

Και γιατί να πάει κανείς εκεί και να μην πάει στο Google Images όπου η αναζήτηση μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια και η ποικιλία θα είναι σαφώς μεγαλύτερη; Πρώτον, επειδή στο Flickr η κατηγοριοποίηση γίνεται από τους ίδιους τους "παραγωγούς" των φωτογραφιών κι όχι αυτόματοποιημένα όπως στο Google. Δεύτερον, επειδή στο Flickr δεν υπάρχουν (ή υπάρχουν λίγες) φωτογραφίες με άμεση σχέση με το δίκτυο ή τους υπολογιστές (σκαναρίσματα, artwork για ιστοσελίδες) ή αρχεία εικόνων που δεν είναι φωτογραφίες όμως (διαγράμματα, πίνακες κλπ). Tέτοιες εικόνες μάλλον τις προσπερνάμε - αν δεν ψάχνουμε συγκεκριμένα για κάτι τέτοιο. Όπως και να έχει το Flickr μου φαίνεται μια πιο προσωπική άποψη - αν και όχι τόσο ευρεία - από αυτή που προσφέρει το Google Images. Όχι ότι και στο Flickr δεν υπάρχει σκαρταδούρα βέβαια - μακράν.

Δε ξέρω κατά πόσο αξίζουν τον κόπο τα παραπάνω ώστε να μετατραπούν σε άλλο ένα ή περισσότερα από τα feed που παρακολουθεί κανείς αλλά το αφήνω εδώ. Ίσως κάποιος άλλος σκεφτεί τρόπους ή λέξεις-κλειδιά που να κάνουν την ιδέα πιο ενδιαφέρουσα.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home