Thursday, May 31, 2007

Ημισέληνος με αστέρι: Σύμβολο ιστορικής ειρωνείας.

Πριν μας μάθουν να εχθρευόμαστε το σύμβολο της "ημισελήνου με αστέρι", επί εκατονταετίες οι πρόγονοί μας τo λάτρευαν, είτε ως σύμβολο της Άρτεμης, πολιούχου της πόλης του Βυζαντίου, είτε αργότερα ως σύμβολο της Παναγίας, στα χρόνια του Βυζαντίου.

Ήταν σύμβολο των Ρωμαίων σε ανάμνηση νίκης κατά των Γότθων, σύμβολο των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.

Την ημισέληνο με αστέρι είχε ως έμβλημα o Ριχάρδος ο Ι, ο "Λεοντόκαρδος", ενώ αιματοκυλούσε στην τρίτη σταυροφορία τον ισλαμικό κόσμο.

Αλλά τέτοιες λεπτομέρειες δεν πρέπει τις μαθαίνουμε στα σχολεία, καθώς η ειρωνεία είναι κάτι ανώτερο, είναι κάτι που πρέπει να το ανακαλύπτει ο καθένας μόνος του.

Labels: ,

2 Comments:

Blogger Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

Το συμβολό αυτο το πήρε ο Λεοντοκαρδος απο τους Βυζαντινούς όταν λεηλάτησε την Κύπρο! Σήμερα επιβιώνει σαν εμβλημα της ποδοσφαιρικής ομάδας Portsmouth FC

Thu May 31, 09:45:00 PM 2007  
Blogger Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

Σχετικά με την κινητοποίηση της Παρασκευής για την Αμαλία, σας ενημερώνουμε ότι:

α) Την Παρασκευή 1η Ιουνίου, όλοι οι bloggers θα ανεβάσουμε ένα post με τον κοινό τίτλο "Για την Αμαλία".
β) Το τελικό κείμενο που θα αποσταλλεί με e-mail σε υπουργεία, αρμόδιους φορείς, κλπ έχει ήδη αναρτηθεί και όποιος θέλει μπορεί να το αντιγράψει και να το δημοσιεύσει (όχι πρίν την Παρασκευή). Επίσης θα βρείτε λίστες με links, μεταφρασμένα κείμενα και δελτία τύπου.
γ) Έχει ανοίξει ένα προσωρινό blog για την τελική φάση του συντονισμού της όλης προσπάθειας, με τίτλο Για την Αμαλία - http://giatinamalia-blog.blogspot.com/. Όσοι θέλετε να συνεισφέρετε ώστε να δικαιωθεί κάποτε ο αγώνας της Αμαλίας, μπορείτε να ενημερωθείτε από εκεί για όλες τις λεπτομέρειες της συλλογικής αυτής δράσης. Δηλώστε συμμετοχή για να γίνετε contributors και ενημερώστε όσους μπορείτε.

Σας ευχαριστούμε.

Fri Jun 01, 12:16:00 AM 2007  

Post a Comment

<< Home