Wednesday, July 28, 2004

Wanna play god?

... ή αλλιώς το Matrix είναι εδώ (μια υπεραπλουστευμένη του μορφή τέλοσπαντων).

Στον παραπάνω σύνδεσμο παρέχεται κώδικας ο οποίος με μερικούς απλοϊκούς κανόνες καθορίζει τη γέννηση, το ζευγάρωμα και το θάνατο μιας κοινωνίας από "ρομπότ" και τα σχεδιάζει σε ένα διάγραμμα. Το διάγραμμα αυτό θεωρείται τέχνη στο τέλος αλλά βρίσκω πιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ουσιαστικά έχεις μια 'ζωντανή' (έστω και με τη πολύ περιορισμένη έννοια του όρου) κοινότητα να αναπτύσσεται στο pc σου. Όλα αυτά βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές στα MMORPG's (Massive multiplayer online role-playing games)... αλλά αυτό είναι αντικείμενο ενός άλλου post. To be continued επομένως.

Ενημέρωση (- απάντηση στο κάτωθι σχόλιο): Η σύντομη απάντηση στο παρακάτω σχόλιο είναι ότι ο κώδικας αυτής της εφαρμογής είναι γραμμένος σε μια γλώσσα ονομάτι Processing η οποία δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένη (βρίσκεται στο λεγόμενο alpha stage). Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή δεν μπορουν να γίνουν και πολλά.

Η πιο μακροσκελής είναι ότι τα επόμενα βήματα είναι τα εξής (κατ' εμέ): Α) Μπορεί κανείς να την κατεβάσει την εν λογω γλώσσα έστω και στο πρώιμο αυτό στάδιο, να την εγκαταστήσει στο pc του και να αρχίσει να πειραματίζεται μαζί της (χάρη θα κάνει σε αυτούς που την γράφουν να ανακαλύψει τυχόν προβλήματα της) Β) Να τρέξει τον κώδικα του notepad του χρησιμοποιώντας αυτή τη γλώσσα ελπίζοντας καταρχήν να βγάλει παρόμοια αποτελέσματα - αυτή τη φορά όχι όμως προς επίδειξη σε μια ιστοσελίδα αλλά "τοπικα" στην οθόνη του. Γ) Μέχρι εδώ δε χρειάζεται να ξέρει πολλά πράγματα για την εν λόγω γλώσσα ή ούτε καν από προγραμματισμό. Όταν επιτευχθεί κι αυτό, πλέον έρχεται το στάδιο του βλέπω πως μπορώ να αλλάξω τον κώδικα ώστε να παράγονται αλλιώς τα διαγράμματα - να "παίξεις" με τους κανόνες δηλαδή.

Δε ξέρω πόσο εύκολα και εφικτά φαίνονται αυτά - εξάρταται από το υπόβαθρο του καθενός. Κάπου διάβασα ότι αυτή η Processing είναι παρόμοια με τη Java σαν γλώσσα. Εμένα πάντως δε μου φαίνεται και κάτι τρομακτικό (αλλά δε ξέρω Java)- σίγουρα όμως είναι κάτι που χρειάζεται να αφιερώσει κανείς κάποιο χρόνο... Ίσως καταπιαστώ κάποια στιγμή σύντομα - ακόμα κι αν το κάνω μόνο για να δω αν έπεσα μέσα με τα παραπάνω.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home