Tuesday, July 27, 2004

Μια φορά κι έναν καιρό...

... ήταν ένα συνέδριο. Αλλά δεν ήταν συνηθισμένο συνέδριο. Ήταν ένα συνέδριο για hackers. Αυτό λαμβάνει χώρα στο Las Vegas, USA στο τέλος του μήνα και το πρόγραμμα του είναι εδώ. Οι ομιλίες πραγματικά έχουν πολύ ευρεία θεματολογία [από προσωπικά δεδομένα (το τυρί...) ως ασύρματες επικοινωνίες και από θέματα hardware ως την πειρατία στη μουσική κά κά]. Όπως και στα περισσότερα συνέδρια όμως αυτά που συμβαίνουν στα παρασκήνια είναι τα πιο ενδιαφέροντα. Και ναι, το να έχει καλλιτεχνικό διαγωνισμό [κατηγορίες: banners, keycard(?), logos, poster, T-shirt, wallpaper], διαγωνισμό ταινίας μικρού μήκους [αυτό συμπεριλαμβάνει flash και ASCII(!)] - άντε και διαγωνισμό καλύτερου σλόγκαν για το συνέδριο - είναι κάτι το αναμενόμενο.

Αυτό που με εξέπληξε προσωπικά όμως ήταν οι υπόλοιποι διαγωνισμοί. Πρώτα, ο διαγωνισμός του καλύτερου μπουκαδόρου/κλειδαρά να το πω (locksmith); 72 διαγωνιζόμενοι προσπαθούν να αποδείξουν ποιος θα ανοίξει γρηγορότερα κλειδαριές αυξανόμενης δυσκολίας. Ναι, δεν έχει πλήκτρα εδώ, απλώς το κόλπο με τα συρματάκια.

Μετά, capture the flag. Αυτό για όσους έχουν παίξει παιχνίδια στρατηγικής ή απλά (:P) paintball σημαίνει στο περίπου ότι μια ομάδα καλείται να προστατέψει τη σημαία/περιοχή της ενώ ταυτόχρονα να καταλάβει των υπόλοιπων ομάδων. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα ήταν tres banal να το παίξουν έστω και σε paintball μορφή. Οπότε η ιδέα είναι η κάθε ομάδα να προστατεύει τον υπολογιστή της από επίθεση ενώ ταυτόχρονα να προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στους υπολογιστές άλλων ομάδων. Μια επιτροπή θα επιβλέπει την όλη διαδικασία και θα απονείμει πόντους ανάλογα με συγκεκριμένους κανόνες.

Διαγωνισμός wardriving. Οι διαγωνιζόμενοι περιφέρονται στην πόλη με το αυτοκίνητο τους προσπαθώντας να βρούν κόμβους ασύρματης επικοινωνίας να συνδέσουν τους φορητούς τους. Όποιος βρει τους περισσότερους κερδίζει.

Τέλος, διαγωνισμός μακρύτερης εμβέλειας σε ασύρματη σύνδεση. Ό,τι λέει το κουτί εδώ. Φορέστε τα engineering καπέλα σας και σχεδιάστε κεραίες. Όποιος καταφέρει να φτάσει μακρύτερα το σήμα του, κερδίζει. Το περισσότερο που έχω ακούσει με εξοπλισμό σε λογικά πλαίσια είναι 4χμ (από το slashdot).

Υπάρχει και ένας διαγωνισμός φτιάξτε το ρομπότ σας αλλά ας μη το ξεφτιλίσουμε κιόλας. Και όλα αυτά για την αρκετά προσιτή τιμή των 80 δολαρίων. Τζάμπα πράμα. Το αστείο είναι ότι σχετικά με την πληρωμή το site λέει ξεκάθαρα:

Entry Fee:
Cash only. Absolutely no checks, credit cards, money orders, traveler's checks or foreign currency will be accepted. There is no on-line pre-registration. Everyone must register on-site.

Δεν είναι να τους εμπιστεύεσαι αυτούς τους ανθρώπους...

Για αυτό και θα υπάρχουν undercover πράκτορες του FBI (υπολογίζουν/ελπίζουν) στο συνέδριο. Εξού και ο τελευταίος διαγωνισμός.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home