Sunday, April 25, 2004

Έκπληξη #1

Προφανής στα αριστερά. Μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα στο Δίκτυο απέδωσε πληθώρα από ελληνικά μπλόγκ. Παρόλο που τα περισσότερα είναι δύο χρόνων ή νεότερα και για άλλα μεσολαβούν εβδομάδες μεταξύ των ανανεώσεων τους (αν συνεχίζονται να ανανεώνονται κιόλας), δε παύουν να είναι ένας σημαντικός αριθμός. Τα περίπου δέκα που είχα αρχικά ήταν εφικτό να τα παρακολουθώ σε κάποιο βαθμό - πλέον αυτό είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτό που είναι επίσης πρακτικά αδύνατο (ή μάλλον απλά χαζό) είναι να συνεχίσω να τα ψάχνω. Προφανώς κάτι τέτοιο πρέπει να δουλεύει ανάποδα στην ιδεατή περίπτωση. Δηλαδή οι "συγγραφείς" να καταχωρούν τα γραπτά τους σε μια βάση δεδομένων. Καλό θα ήταν να υπάρχει κάτι τέτοιο αλλά ποιος κάθεται να το βρει ή ακόμα χειρότερα αν δεν υπάρχει να το φτιάξει. Κάποιος βέβαια θα πει ότι κάτι τέτοιο στερεί από την αξία των μπλογκ που έχουν γίνει γνωστά χωρίς τη χρήση ενός ευρετηρίου αλλά από στόμα σε στόμα. Από την άλλη βέβαια αν ένα μπλογκ περιλαμβάνει πράγματα άξια μνείας θα διαβαστεί και θα διαδοθεί, αν όχι ο κύκλος του θα είναι περιορισμένος - με όποιο μέσο και αν γίνει αυτό.

Επίσης, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει τρόπος να ενημερώνεται αυτή η κεντρική βάση δεδομένων αυτόματα για το πότε ανανεώθηκαν τα μπλόγκ. Ίσως ανεξάρτητα κιόλας με το αν το εν λόγω μπλογκ έχει καταχωρηθεί στη βάση αυτή από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ή από κάποιον τρίτο ακόμα. Το blogger.com κάνει κάτι αντίστοιχο μόνο με "τα δικά του" μπλόγκ όμως. Χμμμμ...
Γενικά πρέπει να υπάρχει τρόπος να ενημερώνεται ο οποιοσδήποτε αν μια σελίδα (όχι μπλόγκ απαραίτητα) έχει ανανεώσει το περιεχόμενο της - χωρίς α) να στέλνει πληροφορίες για αυτό το σκοπό η εν λόγω σελίδα και β) χωρίς να υπάρχει πρότερη συνεννόηση των δύο πλευρών.

Έτσι εγκυκλοπαιδικά και εν κατακλείδει να γράψω ότι το www.pathfinder.gr πρόσφερει υπηρεσίες μπλόγκ και γύρω από αυτό έχει δημιουργηθεί μια αρκετά μεγάλη κοινότητα. Ταυτόχρονα, είδα αρκετά κυπριακά μπλογκ και φυσικά αρκετά τεχνικού ενδιαφέροντος - από άτομα που εκ των πραγμάτων ασχολούνται με το Δίκτυο αρκετά και εδώ και καιρό ώστε να έχουν προλάβει το κύμα των μπλογκ αρκετά νωρίτερα από έμας τους μεσαιωνικότερους.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home