Monday, April 19, 2004

Περί κώδικα

Άρθρον 1ον. Όποιος σκοπεύει να γράψει κάποιο πρόγραμμα παραπάνω από 10 γραμμές για το οποίο υπάρχει η μακρινότερη των προοπτικών να το κοιτάξουν και άλλα μάτια, ας κάνει τον κόπο να βάλει σχόλια!!! Μου έχουν βγει τα μάτια να κοιτάω αλλωνών τον κώδικα για 15η φορά προκειμένου να καταλάβω τι εννοούσαν. #, //, c, !, όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα σύμβολα (είχα βάλει και το σύμβολο του σχολίου στην HTML εδώ αλλά έγινε Ο πανικός όταν έκανα publish...).

Άρθρον 2ον. Κάτι που είχα αντιληφθεί κάποιο καιρό πριν. Όσο και αν κάθε προγραμματιστής που σέβεται τον εαυτό του απεχθάνεται να βρίσκει λάθη στα αποτελέσματα του κώδικα του (πράγμα που σημαίνει ότι έχει κάνει κάποιο λάθος προγραμματιστικό ή ουσίας) σε εμάς τους κατά ανάγκη (και μόνο) προγραμματιστές τα πράγματα ίσως να μην είναι τόσο απόλυτα. Για εμάς που το πρόγραμμα είναι ακόμα πιο πολύ ένα εργαλείο και ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν το πραγματικό αποτέλεσμα (συγκριτικά με κάποιον που γράφει μια εφαρμογή απλώς για να χρησιμοποιήσει αυτή), ένα (καταφανώς) λάθος αποτέλεσμα ή ακόμα και ένα bug που ανακαλύπτεται εκ των υστέρων μπορεί να αποτελέσει ευχή εκτός από (και) κατάρα.
Τις προάλλες ακριβώς λόγω ενός τέτοιου χαζού αποτελέσματος/bug χρειάστηκε να πάρω από την αρχή όλη μου τη διαδικασία και να αναλύσω τι αποτέλεσμα περίμενω, να αναρωτηθώ γιατι δεν το βλέπω, να κάνω ελέγχους και γενικά να εμβαθύνω πολύ περισσότερο στην όλη διαδικασία. Πράγμα που δε θα το έκανα αν απλώς έτρεχα το πρόγραμμα χωρίς δεύτερη σκέψη - λόγω του bug χρείαστηκα να μπω στον κόπο να κάνω και τρίτη και τέταρτη. Χάσιμο χρόνου ή εμβάθυνση;
Μάλλον το δεύτερο. Κάποιος φυσικά θα πει ότι ο καλός ο αναλυτής/επιστήμονας/κλπ κλπ θα έπρεπε να θέσει τα ερωτήματα και να κάνει τους ελέγχους του ανεξάρτητα από το αν το αποτέλεσμα που βλέπει είναι το αναμενόμενο. Αλλά από τη μία, ο πειρασμός να προχωρήσει κανείς στο επόμενο (και ουσιαστικότερο) βήμα όταν όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλα είναι αδύνατο να του αντισταθεί κανείς. Από την άλλη, ένα λάθος θα σε μάθει ακριβώς αυτό που δε θα μπορούσες ποτέ να ξέρεις αν δεν είχες κάνει το εν λόγω λάθος :-)

Από αυτά τα geeky και βαρετά βγαίνουν τα βαθιά μαθήματα της ζωής - *αυτοσαρκάσμ*...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home