Friday, November 17, 2006

Τώρα που καταλάγιασε η σκόνη…

…θυμήθηκα ότι επί Σουφλιά συμπληρώσαμε ερωτηματολόγια ως μαθητές για το τι θα θέλαμε να διδασκόμαστε. Από τα ερωτηματολόγια αυτά προέκυπτε καθαρά ότι η νεολαία τότε ζητούσε τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής από το γυμνάσιο, αλλά και τη δημιουργία μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε, αλλά το δεύτερο θεωρήθηκε μάλλον ως ανωριμότητα εκ μέρους των μαθητών και έμεινε ως αίτημα στα ερωτηματολόγια.

Μετά από μια δεκαετία και κάτι σκέφτομαι ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήταν το πιο ουσιαστικό αίτημά μας τότε. Η κοινωνία τρέχει πολύ πιο γρήγορα από ότι θα ήθελαν οι «ώριμοι». Τα παιδιά «διαπαιδαγωγούνται» από μόνα τους και ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι τα έχουν μάθει αλλιώς από ότι θα θέλαμε. Αντί να μάθουμε τα παιδιά τι είναι πέος, τι είναι αιδοίο, τι είναι η σεξουαλική πράξη, τους ζαλίζουμε στο μάθημα με φύλλα συκής και το μήλο της Εύας, ενώ η ζωή τους ζητάει άλλα.

Όχι, η λύση δεν είναι η περιχαράκωση της γνώσης, αλλά η σωστή ενημέρωση. Δε νομίζω ότι η θρησκευτική διδαχή που γεμίζει ανθρώπους με τύψεις για τις ορμές τους είναι η υγιής απάντηση. Το να μάθουν όμως το σώμα τους και το σώμα του αντίθετου φύλλου είναι η απάντηση, και δε νομίζω ότι αυτό μπορεί να αφήνεται στο εμπόριο του σεξ να το αναλάβει, το σχολείο πρέπει να καταστεί υπεύθυνο. Το να διδαχθούν σε σχολεία τρόπους κοινωνικής συμπεριφοράς συμπεριλαμβάνει την εκμάθηση δημιουργίας ερωτικών σχέσεων και είναι κάτι που απαντά στις ανάγκες των μαθητών.

Το σχολείο εν κατακλείδι δεν είναι μόνο για να προσφέρει «επιστημονική» γνώση, είναι και ο χώρος που θα έπρεπε να διαμορφώνονται οι προσωπικότητες των ανθρώπων. Και η ερωτική μας διάσταση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι μας.

Labels:

7 Comments:

Blogger evee said...

ένα σχόλιο που έχει να πει το προφανές: αγαπητέ ggl, δεν μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο

(και τι σύμπτωση: χτες είχαμε κουβέντα με φίλη για το πως οριμάζουν σεξουαλικά οι άνθρωποι και πόσο τους επηρεάζουν στη διαμόρφωση των σχέσεών τους τα πρότυπα που έχουν από την οικογένεια. Καλά, στραβά ή whatever, πάντα είναι απαραίτητη και μια άλλη άποψη: αυτή που θα μπορούσε να εκφραστεί μέσω ενός σχολικού μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης)

Fri Nov 17, 02:05:00 PM 2006  
Anonymous Anonymous said...

Απλά φοβάμαι ότι στην πράξη θα ήταν μια παρωδία όπως άλλωστε έχει καταντήσει να είναι και το ίδιο το σχολείο.

Πολύ προσεγμένες και καλοδιατυπωμένες οι παραπάνω αράδες σου πάντως

Fri Nov 17, 10:05:00 PM 2006  
Blogger Ranex said...

σκοπευω να ρεζιλευτώ αιωνίως στην μπλογκόσφαιρα αλλα οχι οτι δεν το έχω ήδη παθει.
Σε σεμιναριο σεξουαλικης διαπαιδαγωγησης στην εποχή την ιδια με τη δικια σου των ερωτηματολογίων ggl, είχε διατυπωθει η εξης ερωτηση.
Κολλαει το aids από το ελευθερο σπερμα στον στοματικό ερωτα?
και ναι λοιπον. Εχω από τοτε κολλημα με την ιδεα salivary transmission σαν ερευνητικό θεμα, xaxxxx εντελως χαζό απλά ηθελα να δωσω μια αλλη ... διασταση.

Sat Nov 18, 09:56:00 PM 2006  
Blogger Thrass said...

Θεωρητικά συμφωνώ. Πρακτικά, συμφωνώ με αυτό που είπε ο Void.

Επιπλέον, δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι θα ήθελα τα παιδιά μου να ακούσουν τα περί σεξ από τον κάθε τυχαίο καθηγητή. Μερικά πράγματα θα τα μάθουν με όλους τους λανθασμένους τρόπους και αυτό ίσως να μην μπορεί να εμποδιστεί, αλλά τα υπόλοιπα θα ήθελα να τ' ακούσουν από εμένα και την κυρά μου. Όχι από τον whoever, και μάλιστα σαν επίσημη άποψη!

Αρκετό κακό κάνει στα παιδιά το σχολείο ήδη.

Sun Nov 19, 02:38:00 PM 2006  
Blogger Thrass said...

A, ναι, επίσης:
Ακόμα και στην περίπτωση που τελικά γινόταν κάτι τέτοιο, έχουμε λύσει ΣΑΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΡΑΤΟΣ και σαν ΛΑΟΣ τα πρακάτω ζητήματα;
α) Είναι η λαγνεία αμαρτία;
β) Έκτρωση
γ) Ομοφυλοφιλία

Φαντάζεσαι τι έχει να γίνει για τα παραπάνω ζητήματα; Κυρίως για τα δύο τελευταία. Όπως και να το κάνουμε, ως λαός είμεθα οπισθοδρομικοί σε μεγάλο ποσοστό.

Sun Nov 19, 03:00:00 PM 2006  
Blogger ggl said...

Το σχολείο όσο και προβληματική λειτουργία να έχει δεν του πρέπει η απαξίωση. Η κακή λειτουργία διορθώνεται. Αν οι νόμοι είναι κακοί δε σημαίνει πως πρέπει να πάψει η δικαιοσύνη.
Δε θα διδάσκει «ο καθένας» τα παιδιά μα παιδαγωγοί με την κατάλληλη εκπαίδευση. Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι το πρωτοποριακό, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και ο παππούς μου στη σταλινική Γεωργία τη δεκαετία του 30 είχε μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης.

Sun Nov 19, 08:16:00 PM 2006  
Blogger Thrass said...

To "παιδαγωγοί με την κατάλληλη εκπαίδευση" δε μου είναι αρκετό, αυτό ακριβώς λέω! Τέσπα, θα προτιμούσα ίσως ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους γονείς κι ένα άλλο για τα παιδιά, με μόνο τα πολύ βασικά πράγματα μέσα (πώς να αποφύγετε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μη βιάζετε, κλπ). Αλλά με φυλλάδια, ώστε το περιεχόμενο να είναι τελείως ελεγχόμενο, κι όχι με καθηγητές.

Ακόμα και ο παππούς μου στη σταλινική Γεωργία τη δεκαετία του 30 είχε μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης.

Σου έχει πει τι τού δίδασκαν?!

Mon Nov 20, 09:14:00 PM 2006  

Post a Comment

<< Home