Wednesday, September 05, 2007

Φυσικής κοινωνία

Για να αφομοιωθεί μια ιδέα σήμερα στον χώρο της φυσικής πρέπει να περάσει από ένα χρόνο χαλάρωσης στον χώρο της επιστημονικής κοινότητας. Και δε μιλάμε για απλά "Α, σκέφτηκα κάτι", η ιδέα στον επιστημονικό χώρο σήμερα είναι μια επαρκώς θεμελιωμένη μαθηματικά θεωρία με αρκετά συμβατά ως προς την παρατήρηση στοιχεία. Η αδράνεια αυτή οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι "η φυσική σήμερα πάσχει από το σύνδρομο των πολλών προφητών", όπως λέει ένας φίλος-συνεργάτης, "πολλές αποκαλυπτικές ιδέες και μηδαμινός χρόνος για ενδελεχή επαλήθευση". Η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα της εν της φυσικής αδελφών είναι χωμένη στα δικά της ιδιαίτερα λαγούμια και έχουμε χάσει αρκετά τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα διπλανά. Έρχεται το προς έλεγχο άρθρο, το οποίο υποτίθεται είναι του πεδίου σου, αλλά άντε να βρεις χρόνο να το διασταυρώσεις αφού εδώ καλά καλά ζορίζεσαι να το καταλάβεις, με συνέπεια πολλές "άκυρες" δημοσιεύσεις να περνάνε ακόμα και σε "έγκυρα" περιοδικά, καθώς επιφανειακά φαίνεται να δουλεύουν. Οπότε, άντε να πιστέψεις ότι ό,τι βγαίνει από το λαγούμι και λάμπει είναι χρυσός.

Φυσικά υπάρχουν και ιδέες των οποίων η βασιμότητα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και να απορριφθεί. Τότε είναι που δημιουργούνται οι αντιμαχόμενες φατρίες με φύλαρχους γκουρού. Σε μια σύγκρουση φατριών δεν υπάρχει έλεος, οι μάχες πάνε μέχρι εσχάτων. Και το φαινόμενο φατρίες δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα, είναι ο κανόνας. Οι Μακτέτοιοι ενάντια στους Μακάλλους και ίσως ενάντια στους Μακέταιρους μέχρι που ή είτε το λάβαρο ιδέα θριαμβεύσει είτε σπάσει κάτω από το βάρος των αποδείξεων, αυτό στην ευγενή μορφή σύγκρουσης, ή η μία φατρία καταφέρει να εξοβελίσει από την επιστημονική κοινότητα την άλλη μέσω πολιτικοοικονομικών μεθόδων στην περίπτωση της ανίερης μορφής σύγκρουσης. Ναι, ναι, τα φράγκα "to rule them all".

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ακόμα και το αυτονόητο χρειάζεται έγκριση από τον πάπααρχο του κάθε λαγουμιού ή της φατρίας. Μπορεί ο Α να πεισθεί και να αποδέχεται τα επιχειρήματά του Β, αλλά για να τα ασπαστεί απαιτείται η ευλογία του topic γκουρού, μέχρι τότε όλα παραμένουν στο "Hmm, it sounds interesting..." και το μόνο "but" είναι και ο τάδεαρχος τι λέει "about that". Εν ολίγοις η φυσική σήμερα δεν βασίζεται ενδεχομένως στο πιο κοντινό στην αλήθεια αλλά στο πιο αποδεκτό από την κοινότητα και κυρίως τους πάπααρχος της φυσικής ως αλήθεια.

Labels: ,

2 Comments:

Blogger evee said...

βλ. και λήμμα "παπαριές"

anyway,αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι γνωστό ότι όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει μα δεν υπάρχει -για την ώρα- και μια καλύτερη λύση. Ελλείψει μιας "ανώτερης αρχής" που να ορίζει τι είναι σωστό και τι λάθος, η επιστήμη προοδεύει μέσω αυτών των μεθόδων που περιγράφεις. Είναι σαν τη δημοκρατία (μέρες που είναι). Μπορεί να έχει χίλια δυο προβλήματα το παραγόμενο αποτέλεσμα, να γίνονται λάθη κλπκλπ μα για την ώρα δεν έχει βρεθεί κάτι καλύτερο για να κάνουμε τη δουλειά μας.

Thu Sep 06, 09:59:00 PM 2007  
Blogger evee said...

παρεπιπτώντως (γαμ@#$!! σχόλια), η λέξη παπαριές δεν πάει σε αυτά που λες, αλλά στην κατάσταση που περιγράφεις

-μην παρεξηγηθώ τσάμπα και βερεσέ!-

Thu Sep 06, 10:04:00 PM 2007  

Post a Comment

<< Home