Wednesday, October 17, 2007

OpenSuse 10.3

Έχοντας δοκιμάσει Redhat 8 & 9, suse 9.1 & 10.2 ετοιμαζόμουν να δοκιμάσω Ubuntu 7.10 για να ξεμπερδέψω με την έλλειψη drivers που ταλανίζει κάθε χρήστη linux. Ετοιμαζόμουν με μισή ψυχή γιατί μια ακόμη αλλαγή distribution μου γύριζε το στομάχι. Άντε να μάθεις το καινούργιο περιβάλλον, να προσαρμόζεσαι στις ιδιοτροπίες του κτλ. Ίσως κάποτε η διαδικασία αυτή να είχε την πλάκα της κάποτε αλλά τώρα πλέον όχι. Το opensuse 10.3, η τελευταία μου ελπίδα να παραμείνω σε κάτι οικείο, έμοιαζε ένα απλό retouch του 10.2, καθώς το βασικό που διαφήμιζε η Novell ήταν τα γραφικά του.

Κατέβασα λοιπόν τη 32 bit έκδοση και προκαταβολικά απογοητευμένος άρχισα να τη εγκατάσταση στο Desktop στο σπίτι. Το 10.3 όμως βρήκε τα πάντα, και μερικά όπως η κάρτα τηλεόρασης AverTv 303 λειτούργησαν καλύτερα από ότι στα XP, μόνο η wg311 v2 με ταλαιπώρησε λίγο μέχρι να βρω το acx111-firmware rpm, αλλά από εκεί και πέρα τα 10.3 ήταν γλύκα. Το λειτουργικό δεν είναι μόνο με ένα καλύτερο αισθητικό retouch, αλλά και φορτώνει πιο γρήγορα, είναι πιο clear cut στο ποιους drivers έχει φορτωμένους και ποιους δεν έχει, το yast είναι εκσυγχρονισμένο και χρηστικότερο. Αλλά αυτό που με εντυπωσίασε είναι το φιλικό περιβάλλον τον νεοεισερχόμενο χρήστη. To παρουσιαστικό σε KDE είναι οικείο προς τον χρήστη windows, τα περισσότερα μπορεί να τα χειριστεί από το menu (start στα windows). Η εγκατάσταση πακέτων, προγραμμάτων δεν χρειάζεται ποια rpm -i name.rpm ή sh name.sh καθώς όλα γίνονται με ένα απλό κλικ και το yast αναλαμβάνει από εκεί και πέρα. Κάτι πολύ βασικό κατά την γνώμη μου για τον χρήστη που δε θέλει να μάθει το terminal και να είναι συνέχεια κολλημένος σε αυτό. Ok η Novell απευθύνεται πια στον απλό μη τερματικό χρήστη.

Ενθαρρυμένος από το σπίτι εγκαθιστώ τη 64 bit στην δουλειά όπου τα 10.2 φόρτωναν με την πέμπτη, αφού κόλλαγαν τα USB ποντίκι & πληκτρολόγιο, ενώ η onboard (PM8M2-V) κάρτα γραφικών μου προκαλούσε φοβερή ταλαιπωρία κολλώντας, αλλάζοντας με στοχαστικό τρόπο ρυθμίσεις κτλ. Αλλά και εδώ το 10.3 τα πήγε μια χαρά. Το μόνο που μου μένει πια να βρω είναι πως το softmodem στον Aspire 1307 θα σηκώσει γραμμή, αν το καταφέρω και αυτό θα περάσουν χρόνια μέχρι να ξαναδοκιμάσω άλλο λειτουργικό. Ναι, λατρεύω το ανοικτό λογισμικό και ειδικά όταν αυτό γίνεται όλο και πιο φιλικό προς τον χρήστη.

ΥΓ.: Σε περίπτωση που έχετε προβλήματα με τους οπτικούς σας δίσκους, όπως το να εξαφανίζονται, τότε στο boot βάλτε την επιπλέον εντολή hwprobe=-modules.pata, για περισσότερα εδώ ή εδώ, ή αν δεν λυθεί με το παραπάνω το πρόβλημα δοκιμάστε την εντολή 'noapic nolapic'.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home