Tuesday, June 08, 2004

Κρυφτό

Μετά από το σχετικό ξενύχτι (απλά και μόνο για να αυξηθεί η προσμονή) έφτασε η 6η πρωινή τοπική. Οπότε και αφήσαμε τα πληκτρολόγια και πήραμε τις ταράτσες. Δυστυχώς, τα σύννεφα δε μας έκαναν τη χάρη να εξαφανιστούν. Παρά το ότι στα νότια της χώρας ο ουρανός είναι πεντακάθαρος, στη περιοχή μας είμαστε αναγκασμένοι να παίζουμε το κρυφτό με τα σύννεφα συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι συνολικά πρέπει να είχαμε πάνω από μισή ώρα καθαρή ηλιοφάνεια από το πρωί αλλά γενικά πρέπει κανείς να είναι σε επαγρύπνηση. Δυστυχώς τα σύννεφα ήταν εκεί στο πιο ενδιαφέρον και πιο δύσκολο μέρος να παρατηρήσει κανείς - αυτό της πρώτης επαφής της Αφροδίτης με τον Ήλιο (6:19). Η διέλευση έγινε εμφανής στα επόμενα 20 λεπτά (που χρειάζεται για να μπει πλήρως η Αφροδίτη μέσα στον ηλ. δίσκο) και από εκεί και πέρα όποτε τα σύννεφα άφηναν το σωστό κομμάτι του Ήλιου να φανεί το θέαμα ήταν εντυπωσιακό και άξιζε τον κόπο.

Χρησιμοποιήθηκαν/ούνται τηλεσκόπια διαφόρων μεγεθών είτε "απευθείας" είτε προβάλλοντας το είδωλο σε κάποια λευκή επιφάνεια, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, κυάλια, ακόμα και γυαλιά όλα καλυμμένα με το σχετικό φίλτρο που απορροφά/αντανακλά το μεγαλύτερο ποσοστό της ακτινοβολίας. Το εν λόγω φίλτρο είναι αυτό το ασημί χαρτί (ναι αυτό που ειναι κολλημένο με μονωτική) στους φακούς των οργάνων στις φωτογραφίες εδώ.
Είναι προφανής η χαρακτηριστική συννεφιά. Το (μεγάλο) τηλεσκόπιο δε κοιτάζει τη διέλευση - έτυχε απλά να σημαδεύει στην ίδια κατεύθυνση - κάνει εφέ πάντως. Περισσότερες φωτόγραφίες της διαδικασίας από κάποιον που εμφανέστατα αγόρασε την πρώτη του ψηφιακή προχτές εδώ - όπου και ο επαγγελματισμός είναι άμεση συνάρτηση της ποσότητας μονωτικής που χρησιμοποιεί κανείς.

Για την ιστορία να πω ότι εκτός από το τοπικό (αλλά όχι και small-town) κανάλι, το παρόν έδωσε η τοπική (και πολύ small-town κατά τους γνώστες) αστρονομική λέσχη (εμφανής στο βάθος κήπος). Αυτά μέχρι να πλακώσει η Τουρκιά - δηλαδή το κοινό και τα σχολεία - τα οποία θα αρχίσουν να καταφτάνουν μετά τισ 8:30 που ανοίγει το κέντρο για τους επισκέπτες (δηλαδή τώρα). Αυτά για την ώρα, ίσως κάνω και άλλη μια ενημέρωση αργότερα μιας και μένουν πάνω απο 3 ώρες ακόμα.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home