Thursday, June 10, 2004

Monolith

Έπεσε στην αντίληψη μου αυτό το πρόγραμμα το οποίο κάνει κάτι πολύ απλό: συνδυάζει ένα binary αρχειο (διάβαζε ένα οποιοδήποτε αρχείο) με ένα άλλο binary αρχείο για να δημιουργήσει ένα τρίτο (οκ, δε θα το ξαναπώ) αρχείο το οποίο δεν έχει καμία εμφανή σχέση με τα δύο πρώτα. Επιπλέον, το τρίτο αρχείο μπορεί να συνδυαστεί με το δεύτερο ώστε να πάρει κανείς πίσω το πρώτο. Μπερδευτήκατε; Ένα είδος πρόσθεσης είναι βασικά: Έχω το Α και Β, τα βάζω μαζί και παίρνω το Γ. Έχω το Γ και το Β, μπορώ να τα αφαιρέσω για να βρω πάλι το Α. Μόνο που η πρόσθεση και η αφαίρεση εδώ δεν γίνεται με τους συνηθισμένους κανόνες (γιατί οι πράξεις δε δουλεύουν σε binary αρχεία) αλλά με τους κανόνες που καθορίζει το Monolith.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αν το αρχείο Α ειναι copyrighted (ένα MP3, ένα βιβλίο, ένα .iso image των Windows ή οτιδήποτε) το αρχείο Γ μη έχοντας σχέση μαζί του δεν είναι copyrighted(*). "Δεν έχει σχέση" σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει αυτούσιο κομμάτι του αρχικού αρχείου και μάλιστα δεν είναι καν ίδιου τύπου με το αρχικό (ένα Word κείμενο περασμένο από αυτή τη διαδικασία δε θα ανοίγεται από το Word πλέον). Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι η κρυπτογράφηση του αρχείου Α, όπου ως "κλειδί" μπορεί να θεωρηθεί το αρχείο Β (ειδικά αν είναι μικρό - λίγα kb).

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την τρέχουσα υπερβολικά μπερδεμένη κατάσταση με την κυκλοφορία πειρατικού υλικού στο Διαδίκτυο μάλλον μόνο να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα μπορούν. Πόσο παράνομο θα είναι να δημιουργηθεί δηλαδή ένα δίκτυο αντίστοιχο του πρώτου διδάξασα Νapster (βάλε το αγαπήμενο σου τρέχον p2p εδώ) το οποίο θα μοιράζει ένα αρχείο-κλειδί και με το οποίο όσοι χρησιμοποιούν το δίκτυο αυτό κρυπτογραφούν τα mp3 τους (στα pc τους, όχι online) και τα επιστρέφουν στο εν λόγω δίκτυο προς ευρεία κατανάλωση;
Σκουπίδια θα ανταλλάσουν, αρχεία άχρηστα χωρίς το κλειδί που η μόνη τους σχέση με το αρχικό mp3 θα είναι το όνομα.

Το πρόσφατο δημιούργημα του (αγέλαστου αλλά κατά τα άλλα αρκετά ενδιάφεροντα) κ. Jason Rohrer μου φαίνεται έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους σε πολύ κόσμο.

(*) Μάλλον...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home