Thursday, July 21, 2005

Θεσσαλονίκη: Δυο διαφημίσεις και μια δυσφήμιση.

Τελικά μετά την «γκρίνια»(...) της Eve, είπα να γράψω κι ορισμένα πράγματα για αυτά που είδα στο διήμερο που πέρασα στη Θεσσαλονίκη.

Βυζαντινό Μουσείο:
Να λοιπόν που μπορούν να στηθούν εξαιρετικά μουσεία («εξαιρετικά» τουλάχιστο για εμένα, όπως έχω πει δεν έχω μεγάλη ιδέα από μουσεία) στη χώρα μας. Καλή οργάνωση των αιθουσών, χάρτες, πολλές πληροφορίες σε πινακίδες για ό,τι βλέπουμε και επιπλέον σε κάποια αίθουσα προβαλλόταν ενημερωτική ταινία (μάλλον καλλιτεχνικής φύσεως) για τα τριγύρω εκθέματα!

Ο φωτισμός των εκθεμάτων γίνεται με χρήση μικρών φακών, τοποθετημένων σε στρατηγικά σημεία γύρω από κάθε έκθεμα, τονίζοντας έτσι την προσωπικότητα του καθενός ξεχωριστά.

Επιτέλους, ένα μουσείο στην Ελλάδα που είναι φτιαγμένο και οργανωμένο με μεράκι, από ανθρώπους που πιθανότατα υπερ-αγαπούν αυτό που κάνουν. Τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση έδωσε σε εμένα τον άσχετο. Κάπου εδώ η Θεσσαλονίκη αρχίζει να μου δικαιολογεί τον τίτλο της ως «πολιτισμική πρωτεύουσα».

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης:
Το μουσείο είναι καινούριο και λειτουργούσε μόνο μια αίθουσα, με τίτλο «Ο θησαυρός της Μακεδονίας» ή κάπως έτσι. Κοσμήματα, εργόχειρα, όπλα, κι άλλα κοσμήματα, και πολλά άλλα που δε θυμάμαι.

Για το φωτισμό των εκθεμάτων έχουν χρησιμοποιθεί οι γνωστοί γουστόζικοι φακοί που υπάρχουν και στο Βυζαντινό Μουσείο, με μια μεγάλη διαφορά όμως: κατά τα άλλα, η αίθουσα είναι κατασκότεινη!

Τι υπέροχη ιδέα! Φανταστείτε το: Μια αίθουσα κατασκότεινη και τα μόνα φώτα που υπάρχουν είναι εστιασμένα πάνω στους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Η ατμόσφαιρα δημιουργούσε αίσθημα δέους, λες και γύρω μας υπήρχαν οι πιο αμύθητοι θησαυροί του κόσμου!

Δεν ξέρω αν η ιδέα του συγκεκριμένου φωτισμού είναι original, κλεμμένη από κάποιο μουσείο του εξωτερικού ή κάποιο κοσμηματοπωλείο υπερ-πολυτελείας, αλλά αξίζει βραβείο σε όποιον πήρε την απόφαση να την υλοποιήσει.

Επιτέλους, μουσεία που σ-έ-β-ο-ντ-αι την κληρονομιά μας και τον επισκέπτη!

Roman forum:
Ανοιχτός χώρος, προς το κέντρο της πόλης. Στο χώρο δεσπόζουν μια παράγκα στο κέντρο (μην είναι καντίνα? Μην είναι η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά?) και ένα μικρό parking στην άκρη. Α, ναι, υπάρχουν και μερικά αρχαία τριγύρω.

Το ότι είναι ανοιχτός ο χώρος, δημιουργεί το εξής πρόβλημα: όλοι οι τουρίστες κοντοστέκονται, τον κοιτούν και γελάνε. Ντροπή, παιδιά.

7 Comments:

Blogger evee said...

Ιδού τα παρατράγουδα όταν είναι κομήτης στο museum-hoping. lolol

Μην τολμήσει κανείς να το ρίξει στον θεατρικό φωτισμό με σποτάκια, σκούρο φόντο κλπ και αμέσως ποιος «εγκέφαλος» είχε την πατέντα.. ;)
Πως αλλιώς θα αναδειχθεί ντίαρ μπόυ το χρυσό φόντο μιας βυζαντινής εικόνας, το ανάγλυφο π.χ. ενός κεντήματος ή ενός κοσμήματος? Πως θα δείξει κάποιος την μυσταγωγία μιας βυζαντινής εκκλησίας? Μην σκας ψάχνοντας ποιος το έκανε πρώτος. Πράγματι είναι πολύ καλό που μπήκαν στον κόπο και τα έξοδα να κάνουν μαι καλή παρουσίαση των εκθεμάτων αλλά δεν υπάρχει παρθενογένεση σε αυτά τα πράγματα. Η σημειακή πηγή φωτός σε σκοτεινό χώρο πάει πίσω στην εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός και φώτιζαν ένα δωμάτιο με καντήλια / λυχνάρια. Ε, μετά ήρθε το ρεύμα(!), τα φωτίσαμε όλα όσο πιο πολύ μπορούσαμε.. και τώρα πια –στην μουσειολογία- έχουν αρχίσει να βλέπουν τον φωτισμό σαν εργαλείο στην ανάδειξη του εκθέματος. Ένα βήμα είναι και αυτό.
χαιρετώ :)

Fri Jul 22, 09:04:00 AM 2005  
Blogger Thrass said...

Πως αλλιώς θα αναδειχθεί ντίαρ μπόυ το χρυσό φόντο μιας βυζαντινής εικόνας, το ανάγλυφο π.χ. ενός κεντήματος ή ενός κοσμήματος?

Έλα, ντε! Λες να ρωτήσουμε κανέναν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας?

Η σημειακή πηγή φωτός σε σκοτεινό χώρο πάει πίσω στην εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός και φώτιζαν ένα δωμάτιο με καντήλια / λυχνάρια.

Εδώ είναι το όλο τρικ: Στα προαναφερθέντα μουσεία της Θεσσαλονίκης δε χρησιμοποίησαν "σημειακές πηγές" (που φωτίζουν τυχαία), αλλά (partially-)κατευθυνόμενες δέσμες φωτός για να αναδείξουν τα προσόντα των εκθεμάτων σωστά!

Πράγματι είναι πολύ καλό που μπήκαν στον κόπο και τα έξοδα να κάνουν μαι καλή παρουσίαση των εκθεμάτων αλλά δεν υπάρχει παρθενογένεση σε αυτά τα πράγματα.

Συμφωνούμε! Για αυτό ακριβώς είπα ότι "αξίζει βραβείο σε όποιον πήρε την απόφαση να την υλοποιήσει" την ιδέα. Γιατί η απόσταση από το να μπορεί να γίνει κάτι μέχρι το να γίνει είναι τεράστια! Ε, λοιπόν, these guys walked the distance και μάλιστα με επιτυχία (κατά την ταπεινή μου άποψη, πάντα).

Fri Jul 22, 08:25:00 PM 2005  
Blogger evee said...

δυϊλίζοντας τον κόνωπα: «"σημειακές πηγές" (που φωτίζουν τυχαία), αλλά (partially-)κατευθυνόμενες δέσμες φωτός»

ναι αυτό εννοούσα και εγώ, σημειακή πηγή μα με κατευθυνόμενη δέσμη... τι να περιμένει κανείς από comment που γίνεται στις 9 το πρωί?

Sat Jul 23, 01:00:00 AM 2005  
Blogger Thrass said...

OK, Eve, κατάλαβα τι εννοείς. Απλώς δεν εννοείς "σημειακή πηγή" (που δεν μπορεί να δώσει κατευθυνόμενη δέσμη φωτός, εξ ορισμού).

Sorry που το κούρασα, απλώς το συγκεκριμένο εμπίπτει στο επιστημονικό μου πεδίο και τουλάχιστον εγώ οφείλω να είμαι ακριβής (μη με πάρει κάν'να μάτι και μετά τρέχω...).

Sat Jul 23, 04:23:00 PM 2005  
Blogger Dimitris Athanasiadis said...

Η HTML δεν φαίνεται να εμπίπτει στο επιστημονικό σου πεδίο όμως - στο άνωθι link το τελευταίο "/" πρέπει να αφαιρεθεί για να ανοίξει η σελίδα:P

Mon Jul 25, 11:57:00 AM 2005  
Blogger Thrass said...

This comment has been removed by a blog administrator.

Tue Jul 26, 01:35:00 PM 2005  
Blogger Thrass said...

Σωστός! Αλλά το ξαναπροσπάθησα και δεν το κατάφερα, μου βάζει την παύλα αυτόματα (στο link, ενώ δεν την έχω βάλει στον κώδικα...καμιά ιδέα?)

Τέσπα, όπως είπε κι ο diafanos, το σωστό λινκ για τη σημειακή πηγή είναι αυτό:
http://info.tuwien.ac.at/iflt/safety/misc/ba_1.htm

(Copy paste στο address bar)

Tue Jul 26, 01:43:00 PM 2005  

Post a Comment

<< Home