Wednesday, September 14, 2005

HEL.A.S. 8-10/9 – Τα αστρονομικά I

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία έκανε το ‘κάθε δύο χρόνια’ συνέδριο της στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς – of all the places. Αυτό είναι μια πολύ γρήγορη (και πολύ προσωπική) περίληψη των σημαντικότερων στιγμών της.

Συνολικά, το συνέδριο κράτησε 3 μέρες με διάφορους προσκεκλημένους ομιλητές, παράλληλες ενότητες στις οποίες οι σύνεδροι παρουσίασαν τη δουλειά τους και φυσικά αντίστοιχα posters. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως Έλληνες (και από την Ελλάδα αλλά και αρκετοί που δουλεύουν έξω) όπως και μερικοί ξένοι. Υπήρχαν από μεγάλα ονόματα μέχρι και προπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που κάλυπταν όλες τις (αστρονομικές) κλίμακες από τον Ήλιο και τους πλανήτες μέχρι την Κοσμολογία αλλά και πεδία όπως την ιστορία της αστρονομίας και τα όργανα παρατήρησης. Για διάφορους λόγους (ομιλίες που γίνονταν παράλληλα, ανεπαρκής τήρηση του πρόγραμματος, ανάγκη για σκασιαρχείο/PR) οι ομιλίες που παρακολούθησα ήταν ένα κλάσμα των όσων δόθηκαν αλλά ακολουθεί ένα δείγμα. Εκτός από την τελευταία παραγράφο (που είναι για τους hardcore) οι υπόλοιπες μάλλον θα είναι κάπως reader-friendly.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Η ομιλία ήταν ανοιχτή στο κοινό (άρα καθόλου εξειδικευμένη) και μια από τις καλύτερες του συνεδρίου. Ο Ουαλός Mike Edmunds έκανε μια αναδρομή στο πως ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός και τι έχουμε καταφέρει να συμπεράνουμε για αυτόν (συμπεριλαμβανομένου και ενός πλήρους μαθήματος ιστορίας). Πέρα από τις πιθανές ερμηνείες για την αστρονομική του χρήση έδειξε και μερικά εντυπωσιακά animations-αναπαράστασεις για το πως πιθανώς να λειτουργούσε ενώ κάποιοι έχουν φτιάξει και ομοιώματα του. Το πιο συναρπαστικό όμως ήταν η ανακοίνωση ότι το Πανεπιστήμιο του Cardiff, το Αρχαιολογικό Μουσείο και κάποιες αμερικάνικες εταιρείες πρόκειται να κάνουν ένα ειδικό είδος ακτινογραφίας στον μηχανισμό το οποίο θα επιτρέψει την τρισδιάστατη αναπαράσταση του. Για να το πετύχουν αυτό θα φέρουν περίπου 4 τόνους υλικού και εργαλείων στην Ελλάδα (μιας και ο μηχανισμός δε φεύγει από το μουσείο). Οι αναλύσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο και τα πρώτα αποτελέσματα θα βγούν σε 2-3 βδομάδες ενώ μερικούς μήνες μετά τα τελικά συμπεράσματα.

Cassini-Huygens. H εν λόγω αποστολή της ΕSA στον Κρόνο παρουσιάστηκε από την Αθηνά Κουστένη και επικεντρώθηκε (όπως θα περίμενε κανείς) στην προσγείωση του τμήματος Huygens στην επιφάνεια του Τιτάνα στην αρχή της χρονιάς. Πέρα από κάποια τεχνικά στοιχειά για την ατμόσφαιρα του δορυφόρου μου έκαναν εντύπωση οι ξεκάθαρες φωτογραφίες από κανάλια/«ποτάμια» (μερικά με 150 μ. φάρδος) και οι σκοτεινές περιοχές/«λίμνες». Σίγουρα όμως αυτά που θα μείνουν σε πολλούς ήταν το πολύ ακριβές ανάγλυφο [6ΜΒ .avi] που κατασκεύασαν για την περιοχή προσεδάφισης, το «βίντεο» που τράβηξε το τμήμα Huygens καθώς έπεφτε στην επιφάνεια το οποίο ξεκίνησε να δείχνει από εκατοντάδες χιλιόμετρα ψηλά και έφτασε μετά από πολλά καρέ μόλις εκατοντάδες μέτρα πριν την προσγείωση αλλά και η ψηφιακά δημιουργημένη από τα δεδομένα φωτογραφία σε στιλ καρτποσταλ – που δεν είναι απλώς artist’s impression αλλά δείχνει ακριβώς τι θα βλέπαμε αν στεκόμασταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο κοντά στο σημείο προσεδάφισης

Update: H ομιλήτρια κατόπιν email μου μου έστειλε την εν λόγω φωτογραφία:

5 Comments:

Blogger Thrass said...

Mου αρέσει πως θεωρείς ότι όλοι ξέρουμε για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Wed Sep 14, 10:39:00 AM 2005  
Blogger evee said...

Ίσως δεν είμαι η πιο αντικειμενική για να μιλήσω αφού:

α.εγώ είχα πάντα ενδιαφέρον για το χώρο
β.σπούδασα στο ΕΜΠ όπου τον μηχανισμό των Αντικυθήρων τον είχαμε κουβεντιάσει τουλάχιστον 3 φορές από διάφορες σκοπιές(μάθημα υπολογιστών, μαθήματα μηχανικής or smth και... ιστορία τέχνης!)

μα πιστεύω πως πολλοί τον γνωρίζουν γιατί:

α.έχουν γραφτεί δεκάδες κείμενα για αυτόν σε εφημερίδες/περιοδικά(εγώ πλέον τα βαριέμαι και δυστυχώς ίσως έτσι να χάνω και καλά πράγματα). Ομοίως για ειδήσεις/εκπομπές κλπ.

β.Έχει βγει και ένα βιβλίο που κυκλοφορεί πάρα πολύ(άρα πουλάει guess) και έχει διευρυμένο target group: λάτρης της μηχανικής, αστρονόμους, fan των υπολογιστών, αρχαιολόγους, αρχαίολάτρες/ελληνοψωνισμένους κ.α.


Νομίζω όμως Thrass καλά κάνεις και το τονίζεις για το ακούσει όποιος δεν έχει τύχει να πέσει το μάτι τουως τώρα.

Wed Sep 14, 11:23:00 AM 2005  
Blogger ggl said...

Φίλτατέ μου Thrass δεν θέλω να πιστέψω ότι αγνούσες την ύπαρξη του μηχανισμού αυτού. Το πτυχίο μας δε νομίζω να το επιτρέπει, ασχέτως κατεύθυνσης. Θέλω να πιστέψω πως η επισήμανση έγινε για το ενδεχόμενο ευρύτερο κοινό.

Thu Sep 15, 03:06:00 PM 2005  
Blogger Thrass said...

Ακόμα κι αν κάποτε το είχα ακούσει, η αλήθεια είναι ότι δεν το θυμόμουν. Κι αυτό δεν είναι περίεργο μόνο λόγω πτυχίου, είναι και λόγω του έρωτά μου προς τους αρχαίους.
Τι να κάνουμε, θυμάσαι την Κέλλυ Μπάντυ (στο "παντρεμένοι με παιδιά"), στην οποία για να εισχωρήσει νέα πληροφορία στο μυαλό της έπρεπε πρώτα να διαγραφεί κάποια παλιά; Κάτι τέτοιο κι εγώ.

Αλλά ευτυχώς λόγω internet κάλυψα γρήγορα τα κενά μου. Και συνεπώς η επισήμανση ήταν για να μην ψάχνει όποιος άλλος.

Thu Sep 15, 07:07:00 PM 2005  
Blogger Thrass said...

Αναρωτιέμαι τι να διαγράφηκε τούτη τη φορά, χοχοχο...

Thu Sep 15, 07:08:00 PM 2005  

Post a Comment

<< Home