Modern Greece (what the) FAQ: Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Επισκέφθηκα προχθές, που λέτε, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων. Πρώτη φορά. Το "σημαντικότερο μουσείο της χώρας", το "σημαντικότερο ελληνικό μουσείο παγκοσμίως", "που ανακαινίσθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες" κλπ-κλπ. Και ερωτώ: ποιούς πρέπει να στείλουμε στην γκιλοτίνα για αυτό το χάλι?
Πρώτα από όλα ας ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω ιδιαίτερα φιλική σχέση με τα μουσεία γενικώς και δεν έχω επισκεφτεί πολλά. Όμως το πρόχειρο χάλι που παρατήρησα μου δίνει την αυτοπεποίθηση να κάνω ακόμα και κριτική.
Καταρχάς δεν υπήρχε ενημερωτικό φυλλάδιο στην είσοδο, τουλάχιστον όχι κάποιο που να διατίθεται δωρεάν. Μόνο ένα χάρτη του μουσείου μου έδωσαν, αλλά δεν περιείχε στάλα πληροφορίας για οτιδήποτε. ΟΚ, you might think, ίσως οι πληροφορίες μέσα στις διάφορες αίθουσες να είναι αρκετές. Guess what... αίθουσες χωρισμένες χρονολογικά με ατάκτως ερριμένα μη-ιπτάμενα αντικείμενα της εποχής.
Minimalistic πληροφόρηση στα τζάμια που με χώριζαν από την ιστορία της χώρας μου, γιατί προφανώς θα έπρεπε να έχω σημαντικότερα πράγματα για να ασχοληθώ εκεί μέσα, τα οποία μου διαφεύγουν πάραυτα. Τα ενημερωτικά χαρτάκια στη βάση κάθε αντικειμενοθήκης ανέφεραν το νούμερο του αντικειμένου στο οποίο αντιστοιχούσαν (τα οποία νούμερα ήταν συνήθως σε ημι-τυχαία σειρά, οπότε χρειαζόμενουν περίπου 250 δευτερόλεπτα για να βρω κάθε πληροφορία που χρειαζόμουν, αν την έβρισκα), καθώς και μια σύντομη περιγραφή του αντικειμένου- μονολεκτική συνήθως. Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι εννοούσαν τότε όταν έλεγαν "πυξίδα", αφού μόνο με πυξίδες δεν έμοιαζαν τα συγκεκριμένα ευρήματα.
Εντάξει, υπήρχε σε κάθε αίθουσα βοηθητικό προσωπικό. Το προσωπικό ήταν συνήθως ενημερωμένο σε μέτριο ή καλό βαθμό για το αντικείμενο της δουλειάς τους, αλλά σας ερωτώ: θα έπρεπε να είμαστε αναγκασμένοι να ρωτάμε για αυτά που βλέπουμε? (Όχι). Και τι θα συμβεί δηλαδή αν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες με διαφορετικές ερωτήσεις ταυτόχρονα? (Θα χάσω το γάμο της ξαδέρφης μου και όχι, δεν υπάρχει ημερομηνία ακόμα). Υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ αντικείμενα εκεί μέσα και θα έπρεπε να κάνω ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ερωτήσεις σε ΔΕΚΑΔΕΣ υπαλλήλους για να καταλάβω τι βλέπω!
Δύο πράγματα για το τέλος:
Δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία από μουσεία. Όμως μου φαίνεται αδιανόητο να χρειάζεται μακροβούτι σε ένα σωρό χιλιάδων μάλλον-αδιάφορων αρχαίων αντικειμένων και αγαλμάτων για να δω τα λίγα που πραγματικά με εντυπωσίασαν. Let's face it, δεν είναι όλα τα αρχαία-"κάτι" το ίδιο σημαντικά. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, αλλά ξέρω πως θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη βοήθεια για τον επισκέπτη που θέλει απλώς να διαθέσει λίγη ώρα για να δει τα πιο σημαντικά εκθέματα, αντί να φάει όλη τη μέρα του εκεί.
Τελευταίο: Το μουσείο ήταν θεωρητικά ανοιχτό μέχρι τις 7.30pm, αλλά μας έδιωξαν στις 7.20. Πιθανόν το προσωπικό να είχε ραντεβού με τις γκόμενές του ή να είχαν αφήσει το φαγητό στη φωτιά, το θερμοσίφωνα αναμμένο κλπ-κλπ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΡΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ! ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ!
ΟΚ, ΟΚ, ηρέμησα. Κάπου εκεί κατάλαβα ότι δεν ήμουν σε μουσείο αλλά σε τσίρκο, μούντζωσα τους μοντέρνους μαζί με τα αρχαία και την έκανα για φραπόγαλο.
Coming Soon:
Fear and Loathing στο archeological site των Δελφών.