Περί ακαταλληλότητας.
Ανοίγεις την τηλεόραση το Σάββατο κατά τις 3 η ώρα το μεσημέρι. Ένα ανθρώπινο μπουλούκι τρέχει πανικόβλητο καταδιωκώμενο από ένα δεινοσαυροειδές. Άλλοι καταλήγουν κάτω από τις πατούσες του θηρευτή και άλλοι καταλήγουν στο στόμα διαμελιζόμενοι. Ένδειξη προγράμματος κατάλληλο για ανηλίκους.
Σκηνή δεύτερη:
Ανοίγεις την τηλεόραση το Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα. Ένα ζευγάρι ερωτοτροπεί. Ένδειξη προγράμματος ακατάλληλο για ανηλίκους.
Σκηνή τρίτη:
Κλείνεις την τηλεόραση και αναρωτιέσαι γιατί οι θεσμοί της κοινωνίας μας είναι πιο ανεκτική στις εικόνες έντονης βίας παρά στις αισθησιακές εικόνες. Πραγματικά δεν έχω καταλάβει γιατί η συνουσία θα πρέπει να κρύβεται από τους ανήλικους και η βία όχι.
Δεν ξέρω πώς αλλά μου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό η πρωινή ζώνη της ΕΤ με τα ντοκιμαντέρ της για τα ζώα, όπου υπάρχουν σκηνές κυνηγιού με το σαρκοβόρο να κάνει κομματάκια το θήραμά του και σκηνές ζευγαρώματος. Οι εκπομπές αυτές δεν θεωρούνται μόνο κατάλληλες αλλά και εκπαιδευτικές.
Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η βία είναι κατάλληλη, αλλά το ανθρώπινο είδος πριν ενηλικιωθεί μπορεί να μάθει μόνο πως συνουσιάζονται όλα τα υπόλοιπα ζώα και όχι το ίδιο του το είδος; Αυτό επιτρέπεται μετά την ενηλικίωσή του; Η πολιτεία μας θεωρεί ότι σκοτωμοί και ακρωτηριασμοί δεν πληγώνουν την παιδική ψυχή, αλλά μια ερωτική σκηνή την πληγώνει; Ειλικρινά δεν έχω υπόψη μου τι ανωμαλία μπορεί να προκαλέσει μια ερωτική σκηνή, ακόμα και η πιο αποκαλυπτική, στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού, σκεπτόμενος ότι η ερωτική επαφή χαρακτηρίζεται από την αμοιβαία ευχαρίστηση. Μπορεί να του γεννά πολλά ερωτήματα, αλλά το επηρεάζει αρνητικά; Βάσει αυτών αναρωτιέμαι λοιπόν τι μήνυμα θέλουν να περάσουν επιτρέποντας τις βίαιες σκηνές και απαγορεύοντας τις ερωτικές στους ανήλικες.
Γενικότερα, γιατί η διαπαιδαγώγηση των παιδιών να προσεγγίζει την ερωτική υπόσταση του ανθρώπου με όρους απαγόρευσης, να παρουσιάζεται η συνουσία ως κάτι «κακό», «αμαρτωλό» και ότι πρέπει να έχει κανείς τύψεις για αυτήν; Ως ενήλικοι δεν την απολαμβάνουμε όλοι;
Labels: social
4 Comments:
Έλαμ ντε!
(Αυτά βλέπε, για να καταλάβεις που βρίσκεται το πολιτισμικό μας επίπεδο. Είμαστε τόσο βίαια όντα, που τις σκηνές βίας τις θεωρούμε ψιλο-φυσιολογικές...
...ενώ την ίδια στιγμή, μαθημένοι να ντρεπόμαστε για το ίδιο μας το σώμα, τον ίδιο μας τον εαυτό, αποκρύπτουμε την ερωτική μας δραστηριότητα.
Είμαστε το μοναδικό είδος στη Γη που κάνει έρωτα στα κρυφά. Ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοικτά γι' αυτά. Νοιώθουμε πως είναι κατι άσεμνο. Κάτι αμαρτωλό. Και κρατάμε μακρυά τα παιδιά από τα ερωτικά θε(α)ματα, υπό την σκέψη ότι θα μολύνουν τη ψυχή τους.
Αφου αυτή ειναι η φύση μας, ρε καραγκιόζηδες. Έτσι αναπαραγόμαστε.
Γιατί δεν το λέτε στα παιδιά σας; Σάμπως δεν θα το μάθουν, αργά ή γρήγορα;
Τι τραύμα θα πάθει ένα παιδί αν δει δυο (ή και περισσότερα) όμορφα και αρτιμελή σώματα να ερωτοτροπούν, από το να βλέπει ακρωτηριασμούς και δολοφονίες;
Ηλίθιοι άνθρωποι!)
Tero
Πώς θα νιώθατε αν σας έπαιρνε τηλέφωνο η νηπιαγωγός του γιου σας και σας έλεγε ότι στο διάλυμα φίλαγε με πάθος στο στόμα ένα άλλο αγόρι; Αν η κόρη σας έπεφτε θύμα βιασμού στο προαύλιο του δημοτικού από συμαθητή της; ή αν η κόρη σας έμενε έγκυος στη δευτέρα γυμνασίου;
Τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες δομές για να κρίνουν και χειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι δουλειά της τηλεόρασης αλλά των γονιών να τα διαπαιδαγωγίσουν.
Και αν πείτε ότι απλά το φέρατε σαν παράδειγμα για το πως η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τη βία και τον ερωτισμό, ήταν ατυχές, χωρίς να σημαίνει ότι δέχομαι την έκθεση των παιδιών σε σκηνές βίας.
void
συμφωνώ με τον ανώνυμο... τα παιδιά μέχρι μια ηλικία καταρχάς δεν είανι ετοιμα να μάθουν πώς ακριβώς γίνεται η αναπαραγωγή (με εικόνες δλδ), εκτός αυτού, η τιβι δείχνει συνουσίες κατα βαση χωρίς προφυλακτικο, βίαιες και παραποιεί καπως την αλήθεια. ένα παιδάκι θα έπαιρνε λάθος μηνύματα βλέποντας το σεξ της τιβι.
επίσης, η συνουσία είναι ένστικτο, αλλιώς θα έπρεπε να βλέπουμε και ντοκιμαντερ για το πως γίνεται η αφόδευση πχ.
όσον αφο΄ρα τη βία στην τιβι, συμφωνω... τα παιδικά ππογράμματα είανι αηδιαστικά βίαια πλέον.
Συμφωνώ ότι τα παιδιά έχουν υπό ανάπτυξη νοητικές δομές, ότι η διαπαιδαγώγησή τους πρέπει να αρχίσει από μικρή ηλικία από τους γονείς πάνω στο σεξουαλικό ζήτημα και να συνεχισθεί στο σχολείο. Η τηλεόραση είναι και αυτό ένα ενημερωτικό μέσο, όπως ένα βιβλίο, άρα μπορεί να διαπαιδαγωγεί και νομίζω ότι στη σύγχρονη κοινωνία έχει μεγαλύτερη συμβολή στην διαμόρφωση απόψεων από ένα βιβλίο.
Ένα παιδί στην προσχολική ηλικία δεν έχει σύμφωνα με όσα ξέρω διαμορφωμένη ερωτική ταυτότητα. Το να παρουσιάζει ο γιος μου ή η κόρη μου ομοφυλοφιλικές τάσεις δε θα με τρομάζει, αν και για να είμαι ειλικρινής δε θα το επιθυμούσα. Αν η νηπιαγωγός με έπαιρνε να μου πει για τις τάσεις του παιδιού μου ενοχλημένη και όχι απλώς για να με ενημερώσει, θα άρχιζα να αμφιβάλλω για τις παιδαγωγικές της ικανότητες και σε κάθε περίπτωση θα άνοιγα, αν δεν το είχα ήδη ανοιχτό, ένα δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί μου στα θέματα που άπτονται της ερωτικής του υπόστασης. Από διαύλους επικοινωνίας οι γονείς μπορούν να είναι πιο έγκυρα και έγκαιρα ενημερωμένοι για το τι απασχολεί το παιδί τους.
Όσο αφορά τον βιασμό νομίζω ότι το λέει η ίδια η λέξη ότι δεν πρόκειται για ερωτική πράξη, αλλά για πράξη βίας. Δε συμφωνείτε;
Το να έχει ερωτικές σχέσεις ένας έφηβος ή μία έφηβη το θεωρώ φυσιολογικό. Το αν προκύψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη νομίζω πως άπτεται πάλι στο πως οι γονείς, το σχολείο κτλ έχουν ενημερώσει τους έφηβους για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν.
Οπότε, συνοψίζοντας η άποψή μου είναι πως το να κρύβεις από τους ανήλικους την ερωτική φύση του ανθρώπου είναι στρεβλό, αντίθετα θα έπρεπε να τους ενημερώνεις έγκαιρα και υπεύθυνα, ώστε να μην έχεις τον φόβο ότι ο/η ανήλικος/η θα αποκτήσει «λάθος» παραστάσεις. Η ένδειξη Χ της τηλεόρασης σε θεάματα ερωτικού περιεχομένου μου μοιάζει στρουθοκαμηλισμός και συνδυαζόμενη με την ελαστικότητα στο θέαμα της βίας το λιγότερο υποκρισία.
Post a Comment
<< Home