Wednesday, November 09, 2005

Για να αποσπάσεις την προσοχή κάποιου σήμερα θα πρέπει να τον χτυπήσεις με βαριά.

-Kevin Spacey στο Seven-

Η «κοινωνική ευαισθησία» της εξουσίας εκφράζεται μόνο όταν τα πρόβατα αρχίζουν να δαγκώνουν τον τσοπάνη και τα μαντρόσκυλα είναι ανίκανα να ελέγξουν την κατάσταση. Αυτό το συμπέρασμα ξαναβγαίνει από τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλία.

Η πρώτη και κύρια αντίδραση της άρχουσας τάξης είναι η καταστολή ή «η επαναφορά της τάξης» όπως την ονομάζουν. Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις ζώνες συγκρούσεων, πιο έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, εμφάνιση περιπόλων πολιτών, οι οποίοι στα καθ’ ημάς μάλλον αντιστοιχούν στους «αγανακτισμένους πολίτες», και πολλές συλλήψεις. Αυτά είναι τα επονομαζόμενα «κατασταλτικά» μαντρόσκυλα.

Η δεύτερη αντίδραση της εξουσίας είναι να διαστρεβλώσει τα πράγματα. Οι συκοφαντίες είναι καλύτερες όταν προέρχονται από κατώτερα κλιμάκια, όπως αξιωματικούς της αστυνομίας, οι οποίοι μίλησαν για επεισόδια υποκινούμενα από εμπόρους ναρκωτικών ή ακραίους ισλαμιστές. Φυσικά οι νεκροί από τις ταραχές είναι βούτυρο στο ψωμί για τέτοιου είδους προπαγάνδα. Είναι πραγματικά δύσκολο να βρει κανείς το τι πραγματικά προκάλεσε την όλη κατάσταση. Την αφορμή την βρήκα στο http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=5355 , όσο για τα αίτια υπάρχουν μόνο κάποιες σκόρπιες αναλύσεις, από τις οποίες κατάλαβα ότι πρόκειται μάλλον για ένα συνδυασμό κοινωνικοοικονομικού αποκλεισμού και προσπάθειας επέμβασης σε θρησκευτικά ήθη των μεταναστών, όσο για τα αιτήματα, η παραίτηση ενός υπουργού και μόνο μου φαίνεται μόνο συμβολικό και όχι ουσιαστικό αίτημα. Υπάρχει με λίγα λόγια έλλειμμα πληροφόρησης για το τι ακριβώς συνέβαινε και συμβαίνει στις φτωχογειτονιές της Γαλλίας. Αυτά είναι τα επονομαζόμενα «Μ.Μ.Ε.» μαντρόσκυλα.

Η τρίτη αντίδραση είναι ο κατευνασμός. Διάφοροι τοπικοί ηγέτες καλούνται να συστήσουν ηρεμία. Ακόμα και θύματα της καταστολής βγάζουν ανακοινώσεις ότι η εξέγερση δεν βοηθάει. Αυτά είναι τα επονομαζόμενα «τοπικά-καλοπροαίρετα» μαντρόσκυλα.

Η τέταρτη και τελευταία αντίδραση της κυβέρνησης είναι το καρότο. Το πλήγμα στην οικονομία της Γαλλίας μάλλον είναι αξιόλογο ίσως λόγω της μείωσης του τουρισμού αλλιώς ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν δε θα προανήγγειλε μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των φτωχών και αποκλεισμένων μεταναστών. Και προσοχή οι προαναγγελίες δεν κοστίζουν τίποτα, εύκολα ρίχνεις μερικά ψίχουλα ή οδυρόμενος λες ότι η οικονομία δεν αντέχει επιπλέον κοινωνική πολιτική και αποσύρεις ακόμα και τα ψίχουλα. Αλλά αυτό τουλάχιστον δείχνει ήδη μια υποχώρηση μπροστά στη πίεση που ασκούν τα «ταραχοποιά» πρόβατα .

Λέτε τα πρόβατα να περάσουν το μήνυμα στον τσοπάνη;

Labels:

2 Comments:

Blogger ilaira said...

Υπάρχει μια μερίδα Γάλλων που χρόνια τώρα διατυπώνει αντιρρήσεις και ενστάσεις για την κοινωνική πολιτική της χώρας. Υπάρχει μια μερίδα Γάλλων που συμπαραστέκεται ενεργά στους διαδηλωτές, που αντιστέκεται και που υπερασπίζεται την ελευθερία. Είμαι σίγουρη πως το μήνυμα έχει φτάσει στον προορισμό του και σε όλους εμάς. Μήπως ήρθε η ώρα να συμβάλλουμε στις άλλαγες, όχι με βία αλλά με συνείδηση των πράξεών μας?

Thu Nov 10, 04:00:00 PM 2005  
Blogger ggl said...

Αμφιβάλω Ilaira αν το μήνυμα περνά. Ο τσοπάνης βασίζεται πάνω στον φόβο των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, των «φρόνιμων» προβάτων, μπροστά σε τέτοιου είδους εξεγέρσεις, όπου η μικρή και αγαπημένη περιουσία μας μπορεί να φθαρεί και το μαντρί μας να «δυσφημιστεί». Δεν είναι τυχαίο ότι το 75% των γάλλων, σύμφωνα με κάποια στατιστική, είναι εναντίων της εξέγερσης αυτής και ελάχιστοι δείχνουν συμπάθεια. Με κάτι τέτοια ο τσοπάνης αναθαρρεί και απειλεί τους εξεγερμένους με απέλαση.

Όπως, έγραφε ένα σύνθημα που είδα αυτήν την εβδομάδα στο πανεπιστήμιο: «Το σύστημα είναι η λογική σας.» Πάνω στην αδράνεια και τους φόβους μας βασίζονται οι ανά τον κόσμο τσοπάνηδες, στα ακίνδυνα βελάσματά μας. Ακόμα και η κάποτε επαναστατική γαλλική αριστερά βελάζει ακίνδυνα μπροστά σε αυτή την εξέγερση, πλέον μέρος του συστήματος ίσως και αυτή. Μα κάποια στιγμή θα έρθει το Πάσχα και στο δικό μας μαντρί, ελπίζω μόνο να δαγκώσουμε δυνατά τότε…

Thu Nov 10, 05:51:00 PM 2005  

Post a Comment

<< Home