Friday, November 18, 2005

Το γράμμα του νόμου (του ΟΤΕ) II

(το 1ο μέρος εδώ)

Eπόμενη μέρα. Τοπικό κατάστημα ΟΤΕ, γραμματεία. Για εκείνη τη βεβαίωση που είχα έρθει χτες... μου είπαν να μιλήσω με τον κο. Τάδε. Περάστε μέσα ή αλλιώς στον κύριο πίσω. Περνάω μέσα. Η χτεσινή αργόσυρτη υπάλληλος με σταμπάρει. Σε τι μπορώ να σας βοηθήσω; Μπλα μπλα βεβαίωση, έχει έρθει το φαξ; Όχι δε λάβαμε τίποτα. Μου είπαν να πάρω τηλέφωνο μόλις έρθω στο κατάστημα να το στείλουν εκείνη τη στιγμή αν δεν έχει έρθει. Δε ξέρω εγώ από αυτά - μισό λεπτό να μιλήσω λίγο στον προϊστάμενο.

Πάμε μαζί έξω στον αρχικό κο. Τάδε. Ο κύριος θα ήθελε μια βεβαίωση μπλα μπλα. Απευθυνθείτε στον κό Αλλοτάδε στο μέσα γραφείο. Επιστρέφουμε πάλι στο ίδιο γραφείο όπου η αργόσυρτη υπάλληλος με αφήνει και περιμένω στην ουρά δίπλα σε μια κυρία (νο 1) και πίσω από μια άλλη κυρία (νο 2) που μιλάει με τον κύριο Αλλοτάδε. Όσο περιμένω ο κος Τάδε ο προϊστάμενος μπαίνει μέσα και ρωτάει την κυρία νο 1 σε τι μπορεί να τη βοηθήσει. Για το εξής λέει εκείνη. Κε Άλλεταδε κάνετε το εξής εδώ; Όχι, για το εξής πηγαίνετε στο έξω γραφείο. ... από την κυρία νο 1 που φεύγει κακήν κακώς. Πάει αυτή.

Το αίτημα της κυρίας νο 2 αργεί ακόμα. Ο κύριος Αλλοστάδε που έχει ανάψει τσιγάρο και περιμένει να τον ενημερώσουν για κάτι στο τηλέφωνο, με ρωτάει τι θα ήθελα. Μια βεβαίωση μπλα μπλα. Δις Δίδα φωνάζει στην αργόσυρτη μπορείς να πάρεις στο τάδε νούμερο να πεις να... (πλήρεις οδηγίες). Αργοσέρνεται η Δις Διδα, παίρνει, την πληροφορούν ότι δεν ήταν σωστή η υπηρεσία, το ανακοινώνει σε όλους, όπως και ότι τώρα θα πάρει το σωστό τηλέφωνο που της έδωσαν.

Εκείνη τη στιγμή, μπαίνει πάλι ο προϊστάμενος και καταλαβαίνοντας την κατάσταση προσφέρεται να καλέσει αυτός. Κάθεται σε ένα άδειο γραφείο και αλλάζει γνώμη. Έχεις 10 λεπτά να σου γράψουμε εδώ μια βεβαίωση; Ναι, λέω εγώ και κάθομαι Συνειδητοποιώντας το μεγαλείο του σουρεαλισμού ενώ προσπαθώ να απωθήσω ότι όλη η χτεσινή επίσκεψη καθώς και μεγάλο μέρος της σημερινής ήταν άσκοπες. Τικ τακ, περνάει η ώρα. Ο προιστάμενος έρχεται, συμπληρώνει την αίτηση μπροστα μου και μου τι δίνει. Τον ευχαριστώ και φεύγω.

--

Τώρα που το ξανασκέφτομαι πιστεύω ότι θα έπρεπε έστω και για να χαρίσω στον κο προϊσταμενο το χαμόγελο της ημέρας (δε λέω για να βελτιωσει τα πράγματα) να του πω ένα "Μα μόλις χτες μου είπαν ότι από εδώ δεν...". Αλλά αν χαμογελούσε εκείνος θα στράβωνε η δις Δίδα και δεν υπάρχει λόγος να υποβιβάζουμε σε προσωπικό επίπεδο τέτοια άτομα - μόνο να τα αντικαθιστούμε με ικανότερα. Ούτως ή άλλως τη δουλειά της έκανε κι αυτή - με μεγαλύτερη προσήλωση μάλιστα (κι ας ήταν άσκοπη) από το μέσο όρο. To θέμα είναι άλλωστε η τυπολατρεία και όχι οι λιγότερο ικανοί. Αυτοί παρακάμπτονται από τους περισσότερο ικανούς όπως έγινε εμφανές από τον προϊστάμενο που ήταν σε επαγρύπνηση να βοηθήσει όταν η ουρά μεγάλωνε.

Αξίζουν να μείνουν από την περιγραφή των παραπάνω:
1. Το τέρας της γραφειοκρατείας δε νικιέται με κατά μετωπον επίθεση. Καλό είναι να πηγαίνει κανείς κατευθείαν στον προϊστάμενο.
2. Ένας υπάλληλος μπήκε στον κόπο να με ενημερώσει στο κινητό μου.
3. Ένας προϊστάμενος μπήκε στον κόπο να με ενημερώσει στο κινητό μου και ένας άλλος να διεκπεραιώσει το θέμα μου.
4. Στα καταστήματα του ΟΤΕ έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο αν οι προϊστάμενοι ασχολούνται με απλές βεβαιώσεις σαν τη δικιά μου.
5. Πόσοι υπάλληλοι του ΟΤΕ χρειάζονται για να βγάλουν μια βεβαίωση ότι έχεις σύνδεση; Περίπου 10 (οι 2 εκ των οποίων προιστάμενοι) - ό,τι μπορεί κάνει ο καθένας.

Update: 3-4 μέρες μετά. Άγνωστος αριθμός. Καλησπέρα, ο κος Τάδε; Για μια βεβαίωση που είχατε ζητήσει από τον ΟΤΕ; ... Ε, την πήρα. Την πήρατε; Απο που; Από το τοπικά γραφεία του ΟΤΕ; ... Α...

Εντυπωσιακοί.

3 Comments:

Blogger evee said...

τα ΚΕΠ(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) δεν βοηθάνε σε αυτή την περίπτωση? Ένα τηλέφωνο κάνεις...

Fri Nov 18, 08:01:00 PM 2005  
Blogger Thrass said...

Η εγκατάσταση του ADSL σπίτι μου καθυστέρησε 3 επιπλέον μέρες (μετά τις υπόλοιπες καθυστερήσεις), επειδή "Μας έχουν χαλάσει οι υπολογιστές και δεν μπορούμε να εκδώσουμε Δελτίο Εγκατάστασης".

Μάλιστα στην αρχή με απείλησαν με εβδομαδιαία καθυστέρηση, αλλά τελικώς εμφανίστηκαν την τρίτη μέρα κατά τας γραφάς.

Αυτά to 2003.

Fri Nov 18, 08:06:00 PM 2005  
Anonymous Anonymous said...

Ελπίζω να μη χρειαστεί να πας ποτε για υπόθεσή σου στην ΔΕΗ...

Fri Nov 18, 09:47:00 PM 2005  

Post a Comment

<< Home