Monday, January 02, 2006

Ο άνδρας που ανακάλυψε πώς σκέπτονται οι γυναίκες



Ναι, για τον Gabriel Garcia Marquez μιλώ. Διάβασα το «Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας» και εντυπωσιάστηκα. Είναι λίγες οι φορές στη ζωή μου που λούστηκα από το φως μιας αναπάντεχης αποκάλυψης, πάνω σε ένα θέμα που με απασχολεί. Ας πούμε ότι η πρώτη φορά ήταν όταν διάβασα τα βιβλία του Jeremy Silman για το σκάκι. Η δεύτερη πρέπει να είναι αυτό εδώ το βιβλίο, που συμπλήρωσε αρκετά κομμάτια που μου έλειπαν, από το παζλ της γυναικείας σκέψης.

Είναι περίεργο όταν το σκέπτομαι, αλλά νομίζω ότι κανένα άλλο από τα βιβλία που έχω διαβάσει δεν έχει περιγράψει τόσο αξιόπιστα τη γυναικεία ψυχοσύνθεση, ειδικά το κομμάτι για το οποίο δεν είχα στοιχεία (ή μάλλον ήταν μπροστά μου και δεν τα έβλεπα). Αυτό που με πείθει είναι το πώς τα νέα στοιχεία δένουν με αυτά που ήδη ήξερα, αλλά και το πόσο επιτυχημένα εξηγούν ένα σωρό γεγονότα γύρω από το συμπαθές άλλο φύλο, που ως τώρα απλώς μου φαίνονταν ακατονόητα. Ο Marquez τα παρουσιάζει με αυτοπεποίθηση και τρόπο συνεπή, τόσο που γίνονται αποδεκτά, αν και όχι αναμενόμενα.

Δε θα γράψω «κανονική» κριτική, αλλά θα πω πως «Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας» είναι ένα βιβλίο για τον έρωτα. Είναι ο «Βέρθερος» του Γκέτε δύο αιώνες μετά και μια κλάση πάνω. Είναι ένα γυμνό βιβλίο για τη γυναίκα. Είναι τα νιάτα και είναι το μετά. Είναι ένα βιβλίο που κινείται στα όρια του συγκλονιστικού. Είναι ένα βιβλίο Για Όλη Μας Τη Ζωή.

ΥΓ. Η φωτογραφία του Marquez είναι από τη Wikipedia.

2 Comments:

Blogger Ranex said...

me tin asfaleia tou den se xero file thrass, prepei na to diavasw afto to vivlio an kai gynaika. Me tromakse i perigrafi :)
kalh hronia

Tue Jan 03, 07:58:00 PM 2006  
Blogger Thrass said...

Φυσικά, να το διαβάσεις, ακόμα κι αν σε τίποτα δε συμφωνήσεις με αυτά που γράφω, παραμένει ένα πολύ καλό βιβλίο. Κι εδώ που τα λέμε, ο Marquez τα εξηγεί καλύτερα από ό,τι μας τα εξηγείτε εσείς οι ίδιες.

Τώρα, ποιά είναι η πιθανότητα να ανοίξει κανείς ένα προφίλ blogger και να δει στα αγαπημένα συγκροτήματα τους Zounds...
Αυτό μας κάνει τρεις που τους ακόυμε στην Ελλάδα (συνάντησα άλλον έναν κάποτε!). Ίσως πρέπει να ανοίξουμε fan club.

Wed Jan 04, 01:10:00 AM 2006  

Post a Comment

<< Home