Wednesday, August 02, 2006

Ο ύπουλος καλός Σαμαρείτης

Ο καλός Σαμαρείτης ήταν ένας ύπουλος άνθρωπος. Ο καθένας που προσφέρει στο συνάνθρωπό του δίχως να ζητά από αυτόν φανερά ανταλλάγματα είναι ύπουλος. Μην εμπιστεύεστε τέτοιους ανθρώπους, κάποια στιγμή στη ζωή τους θα ανοίξουν τα τεφτέρια, που με τόσο στόμφο διαλαλούν πως δεν υπάρχουν, και θα ζητήσουν τα οφειλούμενα. Όλοι ζητάμε όταν προσφέρουμε, απλώς μερικοί είμαστε δειλοί για να το δηλώσουμε εξαρχής. Οι πιστοί ζητούν αντάλλαγμα από τον Θεό, είναι πλάσματα μεθοδικά, υπομονετικά, ικανά να ζητήσουν για ψίχουλα χρυσάφι. Οι άπιστοι είναι έμποροι που απλά περιμένουν να συγκεντρώσουν το αντίστοιχο ποσό για να ζητήσουν αυτό που από την αρχή εποφθαλμιούσαν. Υπάρχουν βέβαια και οι ανόητοι, άνθρωποι που αρχικά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς διεκδικούν. Η κατηγορία αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη, γιατί είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη, φαίνεται πολύ αθώα στις προθέσεις.

Υ.Γ.: Για αποφυγή παρεξηγήσεων, το παραπάνω κείμενο συνιστά ως επί τω πλείστων αυτοκριτική.

Labels:

5 Comments:

Blogger IRQueen said...

Achtung, achtung... όλο περισσότερο τώρα τελευταία πέφτω πάνω σε περίτρανα παραδείγματα-αποδείξεις από self-fullfilled profecies... ο καλός Σαμαρείτης μπορεί απλώς να θέλει να δείξει ότι ξέρει και μπορεί να βοηθήσει, έτσι να φτιάχνεται.. άλλωστε, αν το μάτι του άλλου παίζει... θα το καταλάβεις, είμαι σίγουρη, ggl μου!

Για μένα, οι πάντες είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον... [στην αρχή, μετά αν τους μάθεις... ή και καλόμάθεις...]

Με μία εξαίρεση φυσικά. Τον εαυτό μου. Κανείς άλλος με το ίδιο κόλλημα εκεί έξω;

Wed Aug 02, 02:28:00 PM 2006  
Blogger mplim-mplom said...

Και υπάρχουν κ αυτοί που προσφέρουν χωρίς να ζητάνε, για να έχουν την εξουσία πάνω στους 'ευεργέτες' τους. Και υπάρχει κ ο καλός Σαμαρείτης που δεν είναι ύπουλος αλλά ο ύ τ ε κ α ι α φ ε λ ή ς και ΕΠΙΛΕΓΕΙ κάποια στιγμή στη ζωή του να είναι έτσι, γιατί το πιο σημαντικό πράγμα γι'αυτόν είναι να νιώθει ελεύθερος...
(υπάρχει=υπάρχει εν δυνάμει..)

Wed Aug 02, 03:20:00 PM 2006  
Blogger angeliki marinou said...

Επειδή είμαι μεν - κι εγώ - απόφοιτη της ανωτάτης Σαμαρειτικής, με όλα τα βδελυρά χαρακτηριστικά που άριστα περιέγραψες, ΑΛΛΑ επειδή έχω αποφασίσει να είμαι αισιόδοξη, ακόμα και όσον αφορά τον εαυτό μου, να ανοίξω ένα μικρό παράθυρο σ΄ ένα καλύτερο μέλλον για τη φάρα μας (δε φταίμε και τόσο, αν το καλοσκεφτείς, έτσι γεννηθήκαμε):

Ο Καλός Σαμαρείτης δύναται να εξελιχθεί και να περάσει στάδια.

Στάδιο 1
Δίνω, δίνω, δίνω, γιατί: α)περιμένω τη δικαιώση στη δευτέρα παρουσία, β) να εκτιμηθεί ο πλούτος ψυχής μου, γ) να πάρω πίσω
αυτά που έδωσα στο δεκαπλάσιο.

Στάδιο2
Περίπτωση 1
Εχουν την ανταπόκριση που περιμένουν, και οι ευεργετηθέντες έχουν πιαστεί τα μέγιστα κορόιδα.

Περίπτωση 2 και συχνότερη
Ο Σαμαρείτης παίρνει τον πούλο, οπότε στο χέρι του είναι να εκμεταλλευτεί αυτή την ευτυχή εξέλιξη:

Υποπερίπτωση 1 της περ.2
Κλαίγεται για την αχαριστία του κόσμου.

Game over, είσαι χαμένο χαρτί.

Υποπερίπτωση 2 της περ.2
Συνεχίζει να δίνει μην περιμένοντας πια αντάλλαγμα.

Συγχαρητήρια, κάποτε θα λιβανίζουν την εικόνα σου κάθε Κυριακή.

Υποπερίπτωση 3 της περ.2
Σταματάει να δίνει κι αρχίζει να ζητά. Η προσπαθεί να τα συνδυάσει, αν έχει την επιδεξιότητα.

Συγχαρητήρια, επιτέλους έγινες άνθρωπος.

Thu Aug 03, 04:46:00 PM 2006  
Anonymous Anonymous said...

Το παραμύθι σας με την μεγάλη παραβολή του Κυρίου Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ καταντάει αηδία κάτι που δείχνει οτι δεν ξέρετε να σέβεστε τις Θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων αλλά πάνω από όλα τον ίδιο το Θεό . Αυτόν που σας έχει και μας έχει δώσει όλα τα αγαθά , αυτόν που μας αγαπάει περισσότερο και από τους ίδιους μας τους γονείς , αυτόν που αν του ζητήσουμε συγχώρεση θα μας συγχωρήσει ακόμη και αν έχουμε κάνει το αμάρτημα τούτο ( όπως έλεγε ο Κύριος ) 77 φορές . Πιστεύω πως και εσείς γνωρίζεται την αληθινή πίστη αλλά είτε από είτε από κόμπλεξ είτε από εγωισμό είτε επειδή είστε κακομαθημένα παιδια και έχεται μάθει να περνάει στους γονείς και την παρέα το δικό σας είτε από κάποια βλακώδεις ιδέα που είχατε που φυσικά σας την έβαλε ο πονηρός . Είναι ανήκουστο να ξέρουμε την αλήθεια αλλά επειδή ο δρόμος προς τον παράδεισο είναι δυσβατος να επιλέγουμε τον δεύτερο της ψεύτικης και εικονικής απόλαυσης που οδηγεί που οδηγεί στον έξαποδο . Αλλά ίνγκικεν η ώρα της δευτέρας παρουσίας και της τελικής κρίσεωςόπου όλοι θα κριθούμε για τις πράξεις και τα αμαρτήματά μας . Αυτό είναι βλασφημία προς τον Υιόν της αειπαρθένου Θεοτόκου άρα και προς αυτήν την Παναγίτσα που τόσο μας αγαπά και τόσο βοηθά και βοηθούσε το έθνος μας ( κάτι που πιστεύω πως δεν το 'χετε και σε μεγάλη εκτίμηση ) από το Βυζάντιο , το 1821 όπου τόσοι μεγάλοι αφωνιστές του έθνους την τιμούσαν ( και άμα δεν υπήρχε αυτή εσάς θα σας λέγανε Ιμπραίμ Μεχμέτ και δε συμμαζεύτε ) , το 1940 , πέρσι τον Μάϊο όπου παρολίγο να δεχόμασταν σφοδρή επίθεση από τους άτιμους Τούρκουςοι οποίοι είχαν μαζευτεί με μεγάλο στρατό και πολεμικά ( πλοία , όπλα ,αεροπλάνα,πολεμοφόδια )κοντά στην Σμύρνη όπου έβαλε το χέρι της η Παναγία και έγινε μεγάλος σεισμός και όλα καταστράφηκαν μέχρι και σήμερα όπου συνεχίζει μετά από πολλές φορές να το σώζει αλλά ως πότε να συνεχίζει να το σώζει αν την ατιμάζεται έτσι ή ακόμα και με βωμολοχίες ( γι' αυτόν και για πολλούς αλλους λογόυς αναφέρω πιο πάνω ότι δε νοιάζεσταί ούτε για το έθνος μας αλλά ούτε και για την θρησκεία η οπο'ια συμβολίζεται και στην σημαία μας με τον λευκό σταυρό . Μετανοείτε όσο είναι νωρίς και μην συνεχίζεται αυτην την κακομάθεια και την αχαρηστία . Να ξέρεται πως σήμερα ένα δεκατρειάχρονο χριστιανόπουλο με την φώτηση από τον Θεό και την Παναγία προσπάθησε να σας ταρακουνήσει λίγο και να σας δείξει την αλήθεια . Ο Κύριος και η Παναγιά μαζί σας .

Tue Aug 21, 01:43:00 PM 2007  
Blogger Dimitris Athanasiadis said...

(σε περίπτωση που δε μιλάμε για σπαμ)

@δεκατρειάχρονο χριστιανόπουλο: χαίρομαι που συναναστρέφεσαι έστω και διαδικτυακά με τους 'κακομαθείς' και τους 'αχάριστους'. Συνιστώ ειλικρινή επέκταση και κριτική σκέψη τέτοιων δραστηριοτήτων. Καλοί οι γονείς, ο αρχικός κύκλος και η εκκλησία αλλά μόνο αφού κάποιος έχει δει τι υπάρχει παραέξω και έχει γυρίσει σε αυτά.

Tue Aug 21, 06:26:00 PM 2007  

Post a Comment

<< Home