Monday, March 05, 2007

'Ολα κάτω από τον ίδιο ουρανό.

Η πρώτη μου γνωριμία με το έργο του Zhang Yimou ήταν ο "Ήρωας", μια συγκλονιστική επέλαση χρωμάτων. Το σενάριο μου έδινε την εντύπωση ότι εξυπηρετούσε μόνο την ροή των εικόνων. Θα έπρεπε να δω το έργο δεύτερη φορά για να καταλάβω την υποβόσκουσα προπαγάνδα, έναν ύμνο στον συγκεντρωτισμό. Κυρίαρχο στοιχείο το νερό.

Ακολούθησαν τα "Ιπτάμενα στιλέτα", η σκηνή της παγόδας μου κρεμάει ακόμα και σήμερα την κάτω γνάθο. Ο Yimou θυσιάζει το σενάριο στην εικόνα ακόμα πιο επιδεικτικά, με αποτέλεσμα η τελική σκηνή να βγάζει ακόμα και γέλιο με το splatter μελοδραματισμό της. Ο Yimou συνεχίζει το γύρισμα κατά τη διάρκεια μιας χιονόπτωσης για να φανεί η αντίθεση του κόκκινου πάνω στο λευκό του χιονιού. Όλα για την παλέτα. Όλα για το σύνολο. Το άτομο οφείλει να υπακούει τα προστάγματα της κοινωνίας στην οποία ανήκει, απόκλιση από τα προστάγματα αντιστοιχεί σε ύβρη. Κυρίαρχο στοιχείο η γη.

"Η κατάρα του χρυσού λουλουδιού" σπάει την υποταγή του σεναρίου στην εποποιία της εικόνας. Ο καμβάς αναζητεί την ισορροπία του μεταξύ των ψυχρών αποχρώσεων του φαιού και των εκρηκτικών θερμών χρωμάτων. Η πλοκή θυμίζει αρχαία τραγωδία, ο άξονας περιστροφής της η πλήρης υποταγή στη θέληση της εξουσίας. Η εξουσία μένει ψυχρή και ατάραχη, αν κάτι εκτρέψει την ηρεμία από το πρόσωπό της αυτό σημαίνει θάνατο. Οι πρωταγωνιστές ποθούν την εξουσία πολλές φορές για να απαλλαγούν από αυτήν, όποιος δεν την ποθεί την φοβάται και την φοβάται τόσο που εντέλει την λατρεύει. Κυρίαρχο στοιχείο η φωτιά.

Όλα κάτω από τον ίδια παλέτα.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home