…ίσως.
Η ιστορία της μεγάλης έκρηξης αρχίζει ως εξής.
Ο Einstein κατασκευάζει την Γενική θεωρία της Σχετικότητας στις αρχές του 20ου αιώνα. Βάζει και μια σταθερά στις εξισώσεις του, αυθαίρετα, για να δημιουργήσει ένα αιώνιο αμετάβλητο σύμπαν, η σταθερά αυτή Λ δεν αλλοιώνει την θεωρία της Σχετικότητας . Έλα ντε που ο Hubble παρατηρεί ότι οι γαλαξίες απομακρύνονται και ο τρόπος απομάκρυνσής τους υποδεικνύει μια κοινή αφετηρία στο μακρινό παρελθόν. Οι Φριντμαν-Λεμετρ, επεξεργαζόμενοι τις εξισώσεις της Σχετικότητας και κάνοντας μερικές βασικές, απλές παραδοχές, κατασκευάζουν ένα μοντέλο σύμπαντος προερχόμενο από μια αρχική σημειακή ανωμαλία, η οποία εκρύγνεται, η σταθερά Λ δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο ακόμα . Και εγένετο φως…, όπως θα έλεγε και ο αβάς Λεμέτρ.
Μετά αρχίζουν οι επιβεβαιώσεις…
Η ακτινοβολία υποβάθρου προβλέπεται θεωρητικά να αντιστοιχεί στους -268ο C, βρίσκεται από παρατηρησιακούς αστρονόμους, οι οποίοι αγνοούσαν τη θεωρητική αυτή πρόβλεψη στους -270ο C. Η ακτινοβολία αυτή είναι φωτόνια που έχουν μια συγκεκριμένη ενέργεια και λαμβάνεται από παντού και είναι σχεδόν το ίδιο ισχυρή όπου και να στραφεί κανείς. Στη φυσική υπάρχει μια σχέση που σχετίζει ενέργεια και θερμοκρασία.
Οι γαλαξίες όσο πιο μακριά κοιτάμε, άρα και πιο βαθιά στο παρελθόν, επιβεβαιώνουν ότι όντως απομακρύνονται μεταξύ τους και ότι φαίνεται να έχουν μια κοινή αφετηρία.
…αλλά και τα προβλήματα.
Η ορατή ύλη -δηλαδή η γνωστή και παρατηρήσιμη ύλη - στο σύμπαν δε φαίνεται να μπορεί να δικαιολογήσει τις παρατηρούμενες σήμερα δομές –γαλαξίες, σμήνη και υπερσμήνη γαλαξιών κτλ-, άρα δε μας μένει τίποτα άλλο παρά να εισάγουμε μια επιπλέον ύλη, τη σκοτεινή. Τις απαιτήσει για τον ρόλο της σκοτεινής ύλης δεν υπάρχει ακόμα γνωστό σωματίδιο που να τις ικανοποιεί. Και εδώ αρχίζει μια ζωολογία από απίθανα σωματίδια, τα οποία τα ονομάζουμε και για αυτό τον λόγο εξωτικά. Αλλά η σκοτεινή ύλη είναι μάλλον υπαρκτή, καθώς ο τρόπος που κινούνται τα αστέρια στους γαλαξίες απαιτεί την ύπαρξή της, εκτός εάν το μοντέλα με τη νευτώνεια βαρύτητα δεν επαρκούν να περιγράψουν την κίνηση των αστέρων στους γαλαξίες. Εντέλει για να τελειώνουμε το πυκνώνουμε το σύμπαν με πολύ σκοτεινή ύλη, έτσι ώστε η σκοτεινή να είναι πολύ περισσότερη από την φωτεινή.
Το τηλεσκόπιο Hubble κοιτάζει ακόμα πιο βαθιά στον χρόνο και βλέπει πως η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται με τρόπο που δεν φτάνει να θεωρήσει κανείς ότι το σύμπαν είναι πολύ αραιό, ειδικά όταν το έχεις πυκνώσει με πολύ σκοτεινή ύλη. Οι κοσμολόγοι ανασταίνουν λοιπόν το αυθαίρετο Λ που αλλάζει ρόλο και από σταθεροποιητικό γίνεται η σκοτεινή ενέργεια που τα απομακρύνει όλα. Να και η μεγάλη διάρρηξη… Όλα θα τελειώσουν σε ένα απείρως διαστελόμενο σύμπαν ενεργειακού πολτού, μέχρι και οι μελανές οπές εξαφανίζονται, εκπέμποντας ενέργεια. Χρήσιμο είναι να επισημανθεί ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, η πλειονότητα των κοσμολόγων υποστήριζαν με σιγουριά ότι Λ=0.
Αυτά εν τάχη και για να κλείσουμε…
όταν αναγκάζεσαι να εισάγεις συνέχεια καινούργιες έννοιες όπως η σκοτεινή ύλη και η νεότευκτη σκοτεινή ενέργεια για να στηρίξεις κάτι που διαφορετικά επιστημονικά ασταθεί, πρέπει μάλλον να κοιτάξεις το ζήτημα διαφορετικά...
Labels: science